Corbeta Nautilus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de vaixellNautilus
La corbeta Nautilus
DrassanaJhon Elder, Glasgow
Lloc de produccióGlasgow Modifica el valor a Wikidata
País de registre
   Espanya Modifica el valor a Wikidata
Historial
Avarament1866
Operador/s

  Carrick Castle
1866 – 1886
DestíVenda

  Nautilus
1886 – 1925
OperadorArmada espanyola. (Vaixell escola)
Destídesballestat al Ferrol (1932)
Característiques tècniques
TipusCorbeta
Desplaçament1500 t
Eslora59 m
Calat5,4 m
Propulsió
vela
Velocitat18 nusos
Autonomia45 dies
AparellClíper
Característiques militars
Armament
4 canons de 57 mm per a salves

La corbeta Nautilus fou un vaixell escola de l'Armada Espanyola; botat a Glasgow (Escòcia), i originalment, era un clíper de 59 metres d'eslora, 34 veles i 1.500 tones de desplaçament, al qual se li va donar el nom de Carric Castle.

Adquisició per l'Armada[modifica]

L'adquisició del vaixell per a l'Armada Espanyola va ser una iniciativa de Fernando Villaamil, que propugnava que els alumnes de l'armada rebessin part de la seva formació en vaixells de vela i emprant les maneres tradicionals de navegar, i que estava comissionat a Anglaterra per a l'adquisició d'un vaixell que reunís les característiques adequades per a complir la missió de vaixell escola, mentre a més, complia amb les tasques d'obtenció de subministraments per a l'Armada i d'inspecció en la construcció un nou concepte de vaixell, el destructor.

El 1886 es va comprar per 60.000 pessetes el vell clíper, Carric Castle. El preu pagat per la seva compra, era inferior al cost del transport a Espanya dels subministraments adquirits, que van ser transportats al Carric Castle, de manera que l'operació va suposar un estalvi.

Historial de servei[modifica]

Va ser donat d'alta a les llistes de l'Armada, i va passar a prestar serveis com a vaixell escola amb la classificació de corbeta amb el nom de Nautilus.

Dins de les celebracions per commemorar el quart centenari del descobriment d'Amèrica el Ministeri de Marina va aprovar, a proposta del capità Fernando de Villaamil, realitzar un viatge de circumnavegació[1] a vela amb els guàrdies de l'Armada.

El 30 de novembre de 1892 la corbeta Nautilus va partir de Ferrol, amb Villaamil al comandament per fer la volta al món, que va concloure a Ferrol l'11 d'agost de 1894, després de recórrer 40.000 milles nàutiques. El 24 de juny de 1908 va visitar l'Havana, essent el primer vaixell espanyol que va visitar Cuba després de la seva independència, on va ser rebut amb mostres d'afecte.

Va ser substituït com a vaixell escola pel Galatea i el Elcano, després d'això, va romandre encara alguns anys com a aula a la superfície. Per fi, va ser donat de baixa i desballestat a 1933 a A Graña, al municipi gallec de Ferrol.[2]

Curiositats[modifica]

Els quatre pals del Juan Sebastián Elcano (A-71), porten noms de vaixells que van precedir en la funció de vaixell escola, i en concret, l'arbre de mitjana porta el nom del Nautilus per aquesta corbeta.[3]

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]