Cordia myxa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuCordia myxa Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN137733199 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreBoraginales
FamíliaBoraginaceae
GènereCordia
EspècieCordia myxa Modifica el valor a Wikidata
L.
Nomenclatura
Sinònims
  • Cordia obliqua
  • Cordia domestica

Cordia myxa és una espècie d'arbre dins la família Boraginàcia. Es cultivava a l'antic Egipte. Un dels seus noms comuns és el de Lasura. És un arbre caducifoli de mida mitjana. Es troba principalment a Àsia però també a les regions tropicals del món. Al subcontinent indi crix abundosament des de Myanmar a l'Afghanistan. En el seu ambient pot arribar a viure fins als 1.500 m d'altitud.

És planta nativa de la Xina i està àmpliament cultivada a les planes baixes de les regions tropicals. Creix millor en zones amb pluviometria anual d'entre 1000 i 1500 litres.[1]

l tronc de les lasures generalment és recte i cilíndric la seva capçada es pot formar en forma d'umbel·la. Arriba a fer de 10 a 15 m d'alt.però pot tenir forma arbustiva.

La seva escorça presenta unes fissures molt marcades.

Les fulles són un bon farratge

Floreix entre el març i l'abril amb inflorescències terminals de color blanc. Les flors individuals fan uns 5 mm de diàmetre.

El fruit de la lasura és una drupa que comença a aparèixer el juliol-agost. És de color marró o rosa. La seva polpa és una mica translúcida, mucilagionsa i dolça. El mucílag del fruit es pot usar com pega d'enganxar papers. El fruit no gaire madur es conserva en vinagre.

Es creu que el fruit és medicinal i també adequat per combatre l'alopècia.

La seva fusta és de bona qualitat i es fa servir en ebenisteria i en treballs ornamentals.

Toxicitat[modifica]

Cordia myxa conté alcaloides pirrolizidínics tumorigènics.[2]

Referències[modifica]

  1. Oudhia, P., 2007. Cordia myxa L. [Internet] Record from PROTA4U. Schmelzer, G.H. & Gurib-Fakim, A. (Editors). PROTA (Plant Resources of Tropical Africa / Ressources végétales de l'Afrique tropicale), Wageningen, Netherlands.
  2. Fu, P.P., Yang, Y.C., Xia, Q., Chou, M.C., Cui, Y.Y., Lin G., "Pyrrolizidine alkaloids-tumorigenic components in Chinese herbal medicines and dietary supplements", Journal of Food and Drug Analysis, Vol. 10, No. 4, 2002, pp. 198-211[1]
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cordia myxa