Cordill vermell del destí

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Cordill vermell del destí
Xinès tradicional: 紅線
Xinès simplificat: 红线
Mandarí
Pinyin: hóng xiàn
Cantonès
Yale: hung4sin3
Min Nan POJ: âng-sòaⁿ

El cordill vermell del destí, també anomenat fil vermell de la sort, fil vermell del destí, i altres variants, és una creença d'Àsia Oriental que té l'origen en llegendes xineses i japoneses. El mite diu que els déus lliguen un cordill vermell invisible als turmells d'aquells que estan destinats a unir les seves ànimes i un dia es casaran. En la cultura japonesa sovint es presenta lligat al dit petit. Segons la llegenda xinesa, es creu que el déu encarregat del "fil vermell" és Yuè Xià Lǎo (月下老, sovint abreujat "Yuèlǎo" [月老]), el vell déu matrimonier lunar que també té cura dels matrimonis.

Les dues persones connectades pel fil vermell estan destinades a ser amants, sense importar el lloc, el temps o les circumstàncies. Aquesta corda màgica es pot estirar o enredar, però mai no es trenca. Aquest mite és similar al concepte occidental de l'ànima bessona.

Folklore[modifica | modifica el codi]

Una història sobre el fil vermell del destí tracta d'un nen que, tot caminant cap a casa seva, una nit veu un home vell plantat a la llum de la lluna (Yue Xia Lao). L'home li diu al nen que està unit a la seva esposa predestinada per un fil vermell. Yue Xia Lao li mostra la nena que està destinada a ser la seva muller, però com que el noi és jove i no té interès en una esposa, tira una pedra a la noia i fuig corrent. Molts anys més tard, el noi és un home jove i els seus pares acorden el seu matrimoni. La nit del casament, la núvia l'espera a l'habitació amb el vel tradicional que li tapa la cara. En aixecar el vel l'home descobreix que la seva dona és una de les noies més maques del seu poble, però té una cella tapada amb un guarniment. Quan li demana per què es tapa la cella, la noia respon que quan era una nena un noi li va llençar una pedra que li va deixar una cicatriu. La dona és la mateixa nena que molts anys abans Yue Xia Lao havia mostrat al jove dient-li que estaven connectats pel cordill vermell del destí.

Referències[modifica | modifica el codi]