Coridàlids

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuCoridàlids
Corydalidae Modifica el valor a Wikidata

Corydalus cornutus
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
SubclassePterygota
OrdreMegaloptera
FamíliaCorydalidae Modifica el valor a Wikidata
Subfamílies
Larva de Nigronia fasciata

Els coridàlids (Corydalidae) són una família d'insectes de l'ordre Megaloptera, amb grans ales de venació protuberant; les ales anteriors són una mica més grans que les posteriors. Els mascles posseeixen dues grans mandíbules sense dents, mentre que les de les femelles són curtes i dentades. Les larves són de les més grans entre les dels insectes.

Característiques[modifica]

Els adults es caracteritzen per posseir tres ocels en el cap i les mandíbules grans dels mascles, especialment dels gèneres Corydalus i Acanthacorydalis. Les antenes poden ser filiformes, serrades o pectinades. És la família amb individus de major mida de l'ordre amb una envergadura fins a de 180 mm, són de coloració marró pàl·lida o brunenca amb taques negres i el 4º segment del tars és simple.

Història natural[modifica]

Les femelles dipositen les masses d'ous a prop de l'aigua. En eclosionar, les larves van a l'aigua, on viuen entre 2 a 5 anys. Tenen 8 parells de filaments laterals i són depredadores de diferents animals aquàtics. Durant aquesta etapa es succeeixen de 10 a 12 estadis segons l'espècie. En finalitzar l'estadi larvari, surten de l'aigua i, sota la protecció d'un tronc o una pedra, pupen construint una cambra sedosa.

L'adult és un insecte alat que habita a la vora de cossos d'aigua; viu només uns quants dies, morint després d'aparellar-se i pondre els ous. S'alimenten de solucions proteiques o ensucrades. Són nocturns, i algunes espècies de Chauliodinae són atretes per la llum artificial.

Taxonomia[modifica]

La família Corydalidae inclou dues subfamílies i diversos gèneres:[1]

Subfamília Chauliodinae Davis, 1903
Subfamília Corydalinae Leach, 1815

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Coridàlids
  1. «BioLib: Biological library». [Consulta: 24 febrer 2022].