Corioretinitis

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Corioretinitis
Classificació i recursos externs

Retinografia d'un pacient amb sida afectat de corioretinitis.
CIM-10 H30.9
CIM-9 363.20
DiseasesDB 2613
MeSH D002825

La corioretinitis és la inflamació de la coroide (capa vascular pigmentada i prima de l'ull) i de la retina de l'ull. És una forma d'uveïtis posterior. Si només s'inflama la coroide i no la retina, el trastorn s'anomena coroïditis.[1] La corioretinitis és un tipus d'uveïtis. L'objectiu de l'oftalmòleg en el tractament d'aquest trastorn que potencialment poder dur a la ceguesa és eliminar la inflamació, minimitzant el risc potencial de la teràpia per al pacient.

Clínica[modifica | modifica el codi]

Els símptomes poden incloure la presència de taques negres flotants, la visió borrosa, el dolor o envermelliment a l'ull, sensibilitat a la llum o llagrimeig excessiu.[2]

Causes[modifica | modifica el codi]

La coriorretinitis sol ser causada per la toxoplasmosi i infeccions per citomegalovirus (sobretot vist en immunodeficients en persones amb sida o en tractament amb fàrmacs immunosupressors).[3] La toxoplasmosi congènita (que és produïda per transmissió transplacentària) també pot conduir a seqüeles com ara corioretinitis amb hidrocefàlia i calcificacions cerebrals. Altres possibles causes de corioretinitis són la sífilis, la sarcoïdosi, la tuberculosi i l'oncocercosi.

Tractament[modifica | modifica el codi]

Es tracta amb una combinació de glucocorticoides i antibiòtics específics. Si hi ha una causa subjacent com la sida, caldrà també fer-ne el tractament.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «Choroiditis (definition)». WebMD. [Consulta: July 11, 2012].
  2. Berman, Eric L. «Choroiretinitis.». NYU Langone Medical Center. [Consulta: July 11, 2012].
  3. Kasper et al.,. Harrison's Principles of Internal Medicine. 16th. New York: McGraw-Hill, 2005, p. 959, 1038. ISBN 0-07-140235-7.