Corn marí

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Hom anomena cargol o corn la petxina de diversos cargols marins de mida mitjana pertanyents a diverses espècies.

Un exemplar de cargol reina (Strombus gigas) adulta.
Un monjo hinduista bufant un cargol de mar (adaptada amb un filtre de bronze).
El jazzman Steve Turre a París el 1976

Els autèntics cargols són els dels mol·luscs gasteròpodes marins pertanyents al gènere Strombus (família Strombidae), però el nom s'aplica a les petxines de cargols d'altres espècies que tenen ambdós extrems punxeguts, és a dir, que tenen espires altes i un canal sifonal notable. Entre aquestes altres espècies s'inclouen les del gènere melongena, el cargol de mar gegant sagrat o cargol chactel (Pleuroploca gigantea) i els del gènere Turbinella.

Instrument musical[modifica | modifica el codi]

Els cargols s'empren per fabricar un instrument musical de vent que es bufa des de l'extrem o des d'un costat i al qual es pot acoblar una broquet. Els llavis de l'intèrpret actuen com una doble canya per produir les notes que ressonaran a l'interior del cargol.[1]

A l'Índia s'utilitza des de fa milers d'anys com a instrument musical. Els hinduistes creuen que el déu Vishnú sosté un shankhá (cargol) en una de les seves quatre mans, i que ho bufa quan assassina algun dimoni, com a signe de victòria. El seu so estrepitós es considera propici (perquè allunya els fantasmes). En els temples de tota Índia s'utilitzen cargols de mar per començar i acabar les adoracions als murtis (deïtats o ídols): es bufa tres vegades consecutives, cadascuna de pocs segons de durada. Alguns sacerdots, mitjançant una disposició especial dels llavis, poden bufar 2 cargols de mar simultàniament. Altres (molt rars) poden bufar un cargol de mar durant diversos minuts, mitjançant la respiració circular: mentre bufen el cargol de mar amb l'aire dels pulmons, s'inflen les galtes, després, mentre desinflen l'aire de les galtes (de manera controlada) per la boca, aprofiten aquest parell de segons d'aire extra per inspirar aire pel nas.

El cargol s'utilitza com a trompeta a les illes del Pacífic i a regions de Sud-amèrica. Els seus usos més importants són la senyalització i l'acompanyament en dansa s.

A Canàries l'anomenen bucio (del portuguès búzio ), ja utilitzat pels guanches. S'utilitza, a més a més dels seus usos indígenes, en festes populars canàries, però també com a alarma o com a sistema per indicar l'inici o la fi del treball al camp o, més modernament, en la música de mestissatge. Les espècies utilitzades són Charonia Tritonis i Charonia lampas.

A la regió de Cantàbria, al nord d'Espanya, s'empra el denominat bígaru, habitualment de l'espècie Strombus gigas , com a acompanyament en l'execució de la dansa guerrera de la Balla de Ibio.

Literatura[modifica | modifica el codi]

En l'obra de William Golding El senyor de les mosques hi ha freqüents al·lusions a la cargol. És usat pels nens per reunir a tots en assemblea i per indicar qui té el torn de la paraula, representant simbòlicament la democràcia i l'ordre. Quan una pedra llançada per Roger, el lloctinent de Jack Merridew, destrossa el cargol de mar, és un signe que l'ordre civilitzat s'ha desplomat i ha començat la dominació de Jack.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Clark, Mitchell. «Some basics on shell trumpets and some very basics on how to make them». [Consulta: 27 febrer 2014].

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Corn marí