Cornus florida

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Corneller florit)
Infotaula d'ésser viuCornus florida Modifica el valor a Wikidata

Sanguinyol florit amb fruit Modifica el valor a Wikidata
Planta
Color de les florsblanc i rosa Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN61990536 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreCornales
FamíliaCornaceae
GènereCornus
EspècieCornus florida Modifica el valor a Wikidata
L., 1753

Cornus florida, corneller florit[1] o sanguinyol florit, és una espècie pertanyent a la família de les Cornàcies, originària de l'est d'Amèrica del Nord des de Maine meridional a l'oest fins a Ontario meridional i Kansas oriental, i al sud fins a Florida septentrional i Texas oriental i també a Illinois, amb una població separada a Mèxic oriental en Nuevo León i Veracruz.

En flor
Vista de la planta
Il·lustració

Descripció[modifica]

El sanguinyol o corneller florit és un petit arbre caducifoli que creix fins als 10 metres d'altura, sovint més ample que alt quan és adult, amb un diàmetre en el tronc de fins a 30 cm. Un arbre de 10 anys s'alçarà al voltant de 5 m d'alt. Les fulles són oposades, simples, ovals amb puntes agudes, de 6–13 cm de llarg i 4–6 cm d'ample, amb una vora aparentment sencera, però en realitat dentat molt finament, com es veu amb una lent; es tornen d'un ric marró vermellós en la tardor.

Les flors són individualment petites i no conspícues, amb quatre pètals de color groc verdós de 4 mm de llarg. Al voltant de 20 flors es produeixen en una inflorescència amb forma d'umbel·la, densa, arrodonida, o cap floral, d'un diàmetre de 1–2 cm. La inflorescència està envoltada per quatre grans "pètals" conspicus blancs, roses o vermells, que en realitat són bràctees, cada bràctea 3 cm de llarg i 2,5 cm d'ample, arrodonit i sovint amb una distintiva osca en l'àpex. Les flors són bisexuals.

Mentre que la major part dels arbres silvestres tenen bràctees blanques, alguns conreessis seleccionades d'aquest arbre tenen també bràctees roses, algunes fins i tot gairebé arriben a ser un veritable vermell. Floreixen típicament a principis d'abril en la part meridional de la seva zona de distribució, fins a finals d'abril o principis de maig en zones septentrionals i de gran altitud. El semblant Cornus kousa ("cornejo de Kousa"), originari d'Àsia, floreix al voltant d'un mes després.

El fruit està en un ramell de dos a deu drupes, cadascuna de 10–15 mm de llarg i al voltant de 8 mm d'ample, que maduren a la fi de l'estiu i principis de la tardor fins a un vermell brillant, o ocasionalment groc amb un toc rosat. Són una important font de menjar per a dotzenes d'espècies d'aus, que després distribueixen les llavors.

Hi ha dues subespècies:

Taxonomia[modifica]

Cornus florida va ser descrita per Carl von Linné i publicat en Species Plantarum 1: 117. 1753.[2]

Sinonímia
  • Benthamia florida (L.) Nakai
  • Benthamidia florida (L.) Spach
  • Cynoxylon floridum (L.) Britton & Shafer
  • Cynoxylon floridum (L.) Raf.
var. florida
  • Cornus candidissima Mill.
  • Swida candidissima (Mill.) Small
var. urbiniana (Rose) Wangerin
  • Cornus urbiniana Rose[3]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Nombre vulgar preferido en castellano, en Árboles: guía de campo; Johnson, Owen y More, David; traductor: Pijoan Rotger, Manuel, ed.
  2. «Cornus florida». Tropicos.org. Missouri Botanical Garden. [Consulta: 13 desembre 2013].
  3. Cornus florida en PlantList

Bibliografia[modifica]

  1. CONABIO. 2009. Catálogo taxonómico de especies de México. 1. In Capital Nat. México. CONABIO, Mexico City.
  2. Correll, D. S. & M. C. Johnston. 1970. Man. Vasc. Pl. Texas i–xv, 1–1881. The University of Texas at Dallas, Richardson.
  3. Fernald, M. 1950. Manual (ed. 8) i–lxiv, 1–1632. American Book Co., New York.
  4. Gleason, H. A. 1968. The Choripetalous Dicotyledoneae. vol. 2. 655 pp. In H. A. Gleason Ill. Fl. N. U.S. (ed. 3). New York Botanical Garden, New York.
  5. Gleason, H. A. & A.J. Cronquist. 1991. Man. Vasc. Pl. N.E. U.S. (ed. 2) i–910. New York Botanical Garden, Bronx.
  6. Great Plains Flora Association. 1986. Fl. Great Plains i–vii, 1–1392. University Press of Kansas, Lawrence.
  7. Radford, A. E., H. E. Ahles & C. R. Bell. 1968. Man. Vasc. Fl. Carolinas i–lxi, 1–1183. University of North Carolina Press, Chapel Hill.
  8. Scoggan, H. J. 1979. Dicotyledoneae (Loasaceae to Compositae). Part 4. 1117–1711 pp. In Fl. Canada. National Museums of Canada, Ottawa

Enllaços externs[modifica]