Corocotta

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaCorocotta
Spain.Santander.Estatua.Monumento.al.Cantabro.jpeg
Monument al càntabre a Santander
Modifica dades a Wikidata

Corocotta va ser un personatge de l'Antiguitat (segle I aEC), l'existència del qual es coneix únicament per una sola cita, de l'historiador romà Cassi Dió que, segons la traducció més difosa, la d'Adolf Schulten, resa així:

« Irritar-se tant [August] al principi contra un tal Corocotta, bandoler espanyol molt poderós, que va fer pregonar una recompensa de dos-cents mil sestercis a qui ho capturara; però més tard, com se li presentara espontàniament, no només no li va fer cap dany, sinó que a més a més li va regalar aquella suma. »
— Cassi Dió 56, 43, 3 (trad. de A. Schulten en Fontes Hispaniae Antiquae vol. V, Barcelona, 1940, p. 335)

Controvèrsia sobre el personatge[modifica]

Des que Adolf Schulten va publicar la seva tesi que Corocotta va ser un important heroi de la resistència davant Roma, un cabdill local durant les Guerres Càntabres d'August, basada en la seva interpretació de l'única cita disponible sobre el personatge (Cassi Dió LVI, 43, 3), va ser aquesta la qual es va imposar sense discussió en la bibliografia experta, regional i espanyola, el que ha motivat que avui dia Corocotta fins i tot tinga una important presència social i cultural a Cantàbria, així com en Internet. Això no obstant, existeixen objeccions per a admetre que anara un heroi local o militar, i que el personatge tinguera res a veure amb Cantàbria i fins i tot amb Hispània.

Tesi cantabrista[modifica]

La tesi tradicional presenta a Corocotta com heroi de la resistència davant Roma, com unificador i cabdill local durant les Guerres Càntabres d'Augusto.

Segons Adolf Schulten Corocotta va lluitar en les Guerres Càntabres contra Roma durant els anys 29 aC a 19 aC. Al comandament de les unificades tribus de la regió, va causar nombrosos problemes a l'exèrcit romà. Va ser tal la seva fama que durant la campanya de l'emperador August en Hispània, entre els anys 2625 aC, aquest va posar el preu de 200.000 sestercis al seu cap. Va ser el mateix Corocotta el qual es va presentar en el campament per a cobrar la recompensa, davant la sorpresa de l'emperador, el qual, davant el seu gest de valentia, li va deixar marxar lliure després d'atorgar-li la recompensa.

Adolf Schulten argumenta la seva tesi en el fet que:

« Dió el refereix en ocasió de la mort d'August en l'any 14 després de Jesucrist per a demostrar la seva clemència. Tractant-se d'una guerra en Ibèria, i no havent hagut en Ibèria altra en temps d'August que la càntabra-astúrica, aquest Corocotta hagué d'haver estat algun cap dels Càntabres o Asturs. I com Corocotta es va rendir al propi August, ha de situar-se el succés en els anys 25-26, és a dir, quan August personalment estava a Cantàbria »
— Adolf Schulten, Los Cántabros y Astures y su Guerra con Roma, Madrid, 1962.