Corrent d'Açores

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de geografia físicaCorrent d'Açores
TipusCorrent oceànic modifica
EpònimAçores modifica
Banyat peroceà Atlàntic modifica

El Corrent d'Açores és un corrent generalment en sentit est o sud-est de l'Oceà Atlàntic del nord. És originat prop dels Grans Bancs de Terranova (45° N / 45°)[1] on el Corrent del Golf se separa en dues branques, la branca del nord que esdevé el Corrent Atlàntic del Nord i la branca del sud el Corrent d'Açores, ja que aquestes illes són banyades pel corrent.[2]

Representació del fons marí de les Illes Canàries amb l'arribada del Corrent d'Açores (AC) i el Corrent de Canàries (CanC)
Representació antiga del gir de l'Atlàntic Nord, on no hi figura explícitament el Corrent d'Açores, el qual correspondria a la part inferior del flux paral·lela al Corrent de Portugal, i "precursora" del Corrent de Canàries.

El corrent de les Açores forma part del Gir de l'Atlàntic Nord; flueix cap al sud-est fins que travessa la cresta de l'Atlàntic mig. Després, va cap a l'est fins a apropar-se a la costa africana. Finalment, continua cap a l'est al Golf de Cadis o part de les seves aigües a l'Estret de Gibraltar.[3]Investigacions recents suggereixen que l'evacuació d'aigua salada de la Mar Mediterrània desempenya una funció en l'enfortiment del Corrent d'Açores.[4][5]

Referències[modifica]

  1. Gyory, Mariano, Ryan, Joanna, Arthur J., Edward H. «The Azores Current» (en anglès). Ocean Surface Currents. Rosenstiel School of Marine and Atmospheric Science-CARTHE.
  2. El Corrent d'Açores
  3. Johnson, Stevens, J., I. «A fine resolution model of the eastern North Atlantic between the Azores, the Canary Islands and the Gibraltar Strait» (en anglès). Deep-Sea Research, 47, 2000.
  4. Jia, Y., 2000: Formation of an Azores Current due to Mediterranean overflow in a modeling study of the North Atlantic. Journal of Physical Oceanography 30, 2342–2358.
  5. Özgökmen, T.M., E.P. Chassignet, and C.G.H. Rooth, 2001: On the Connection between the Mediterranean Outflow and the Azores Current. Journal of Physical Oceanography 31, 461–480.