Cos Corneli Lèntul Getúlic

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de personaCos Corneli Lèntul Getúlic
 Prefecte de la ciutat 

33 dC - 36 dC
 Procònsol Àfrica


 Senador romà 


 Cònsol romà 


Juntament amb: Luci Calpurni Pisó

 Quindecimviri sacris faciundis 


 Cònsol de l'Imperi romà 

Dades biogràfiques
Naixement 35 aC
Mort 36 dC (69/70 anys)
Activitat professional
Ocupació Soldat, polític i militar
Època Imperi romà
Dades familiars
Fills
Pare Gneu Corneli Lèntul IV
Modifica dades a Wikidata

Cos Corneli Lèntul Getúlic (llatí: Cossus Cornelius Cn. F. Lentulus Gaetulicus) fou un magistrat romà, probablement fill de Gneu Corneli Lèntul Àugur; apareix també esmentat a algunes monedes com Gneu Corneli Lèntul Cos, però amb aquest darrer nom al davant és més habitual i també hi apareix a les monedes. Probablement portava tant el nom de Gneu com el de Cos; aquest darrer era un nom familiar de la gens Cornèlia, adoptat com a nom per aquest Lèntul.

Fou cònsol el 1 aC juntament amb Luci Calpurni Pisó; l'any 6 fou enviat a l'Àfrica on va derrotar als gètuls que havien envaït el regne de Mauritània on regnava Juba II i per aquesta victòria va rebre el sobrenom de Getúlic i ornaments triomfals.

Quan Tiberi va pujar al tron, va acompanyar a Drus a calmar la revolta de les legions (14) i era temut pels soldats perquè per la seva edat i experiència militar se suposava que seria més dur, i per això va estar a punt de morir a mans dels legionaris.

Torna a ser esmentat l'any 16 en un debat al senat sobre Libó i en 22 en un debat sobre Silà; el 24 fou acusat (falsament) de majestas (traïció), però Tiberi no va deixar seguir l'acusació.

Va morir el 25 ja força vell. Era pobre quan va començar la seva carrera, però va morir molt ric.Atenció: La clau d'ordenació per defecte "Cos Corneli Lentul Getulic" invalida l'anterior clau "Corneli Lentul, Cos, 390".