Marc Juli Coti

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Cottis)
Infotaula de personaMarc Juli Coti

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement60 aC Modifica el valor a Wikidata
Mort10 dC Modifica el valor a Wikidata (68/69 anys)
PeríodeAlt Imperi Romà Modifica el valor a Wikidata
Família
PareDonnus (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Marc Juli Coti (llatí: Marcus Julius Cottius), conegut simplement com a Coti, era fill de Donnus i rei de diverses tribus celto-lígurs dels Alps.

Anys més tard, quan l'Imperi Romà es va apoderar del país, aquesta regió dels Alps va ser anomenada Alpes Cottiae per mor d'aquest personatge. Quan August va dominar les tribus alpines, el territori que depenia de Coti va romandre independent fins que l'emperador va comprar la seva submissió donant-li la sobirania sobre 12 tribus amb el títol de Praefectus (prefecte). Després d'això, Coti es va convertit en un aliat i amic lleial d'August; va construir vies al seu territori i l'any 8 aC va erigir a Segusio (moderna Susa) un arc triomfal en honor de l'emperador, que encara existeix, on apareix el seu nom inscrit i el de les tribus sobre les que regnava. La seva autoritat es va transmetre al seu fill, a qui Claudi va donar el títol de rei. Però a la mort d'aquest príncep, Neró va convertir el regne en província romana, segons diuen Ammià Marcel·lí, Estrabó, Plini el Vell, Dió Cassí i Suetoni.[1]

Referències[modifica]

  1. Smith, William (ed.). «Cottius». A Dictionary of Greek and Roman biography and mythology. [Consulta: 25 febrer 2021].