Cràter de subsidència

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Kilauea with Halemaumau
Halemaumau crater, Hawaii
Deep pit crater on Hualalai Hawaii

Un cràter de subsidència, cràter pou o cràter col·lapsat és una depressió formada per l'enfonsament de la superfície de la terra que estava sobre una cambra buida, més que no pas per una erupció volcànica o una erupció de lava de tipus hawaià.[1] Es poden trobar diversos cràters en cadena i normalment no tenen una vora alta.[2] Es caracteritzen per tenir parets verticals que sovint presenten fissures. Normalment les obertures són gairebé circulars.[3] Com que la caldera i el cràter de subsidència estan formats per processos similars aquest segon terme es reserva per les estructures de mida més petita, d'un 1,5 km o menys de diàmetre.[4] Aquest procés de formació també es dóna a la superfície del planeta Mart i altres planetes anomenats terrestres. S'han observat al planeta Mercuri.

Notes[modifica]

  1. «Volcanic and Geologic Terms». volcano.und.edu.
  2. Okubo, Chris, and Stephen Martel. "Pit crater formation on Kilauea volcano, Hawaii.." Journal of Volcanology and Geothermal Research. 86.1-4 (1998):1-18. Print.
  3. Geological Field Guide: Kilauea Volcano. revised edition. Claremont, CA: Hawai'i Natural History Association, 2002. 97. Print
  4. Donald W. Hyndman, Richard W. Hazlett &. Roadside Geology Of Hawai'i. Missoula, MN: Mountain Press Publishing, 2005, p. 22–23, 68–70, 72–73, 75, 80–82. ISBN 0-87842-334-3. 

Enllaços externs[modifica]