Crítica

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Per a altres significats, vegeu «Crítica (desambiguació)».

La crítica (del grec κριτικός, kritikós, "el que discerneix"[1]), és un judici de valor que es fa sobre les qualitats i els defectes d'una producció humana: literària, plàstica, musical, periodística, etc. El terme és usat en el llenguatge comú en el sentit de desacord o d'oposició a l'objecte de crítica, però en un sentit ampli la crítica esdevé de la confrontació de les idees prèvies respecte a aquesta nova construcció cultural.

Els crítics solen ser especialistes que regularment jutgen o interpreten obres o accions de diversos àmbits professionals, sigui artístic, científic o social i, típicament, publiquen les seves observacions, sovint en revistes i periòdics. Els crítics són força nombrosos en certs camps; així existeixen els crítics d'art, els de música, els que fan crítica cinematogràfica o teatral, els crítics de la qualitat dels restaurants, o els responsables de la crítica científica, per citar alguns dels més representatius.

Referències i notes[modifica | modifica el codi]

  1. Deriva de la paraula grega, κριτής, krités, que fa referència a una persona que ofereix el seu raonament, el seu judici o anàlisi, judici de valor, interpretació, o observació