Crema agra

De Viquipèdia

Crema agra o crema àcida és una nata fresca fermentada per un bacteri, de la família dels lactobacils, que fa la crema més espessa, cremosa i gustosa, que també l'hi dona un lleuger gust agre, més pronunciat que el gust de la crema fresca. Típicament conté entre 10 i 20% de greix làctic. S'utilitza com a component per lligar salses i té l'avantatge que a l'estat natural és espès sense batre.[1] Se'n pot fer una mantega, que té un gust diferent de la mantega normal.[2] Es pot comprar en comerços, però és fàcil fer-ne a partir de nata a la qual s'afegeixen els bacteris, provinents de sèrum de mantega o d'unes restes de crema agra, que es deixa fermentar unes 16 a 18 hores a temperatura ambient (20-24°C). Després es pot conservar fresc (frigorífic) durant dues-tres setmanes, però no al congelador per evitar que se separi.[3] També es venen cultius iniciadors de fermentació.[4]

El seu ús més emblemàtic és als països anglosaxons com a salsa per acompanyar les patates al caliu, sovint mesclat amb herbe com el cibulet, o amb formatge de cheddar.

Referències[modifica]

  1. Trowbridge Filippone, Peggy. «What You Should Know About Sour Cream» (en anglès). The Spruce, 23 gener del 2017. [Consulta: 21 març 2017].
  2. Massholdere, Frank. «Saure Sahne, Sauerrahm» (en alemany). Lebensmittellexikon, 23 gener del 2017. [Consulta: 21 març 2017].
  3. «Set aliments que mai hem de congelar». Nació Digital, 16-01-2017.
  4. «how to make homemade sour cream» (en anglès). Cultures for Health.