Cremallera de Núria

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula xarxa de transportsCremallera de Núria
Automotor FGC A10-11 Núria.jpg
Ribes de Freser - Vall de Núria
Territori Ripollès
Municipi(s) Ribes de Freser i Queralbs
Tipus servei tren cremallera
Inauguració 1931
Longitud 12,5 km
Estacions 5
Temps de viatge 40 min
Operador FGC
Dades tècniques
Desnivell 1.059 m
Ample ferroviari 1.000 mm
Enllaç amb:
Rodalia de Barcelona R3 barcelona.svg
Telefèric BSicon AETRAM.svg Tc.Coma
Modifica les dades a Wikidata
Cremallera de Núria
km 12,5 Núria 1964 m
Túnel de Núria 1942 m
Túnel de Fontnegra 1855 m
Pla de Sallent 1780 m
Túnel de Fontalba 1640 m
Fontalba. Bifurcació variant nova
Boca nord túnel Roc del Dui
Túnel de Fontalba 1550 m
TÚNEL ROC DEL DUI
Túnel de Fenech 1550 m
Túnel de Navarro 1470 m
Boca sud túnel Roc del Dui
Roca de l'Oratori. Bifurcació variant nova
km 6,4 Queralbs
Túnel de Queralbs 1030 m
Viaducte de Tosses longitud: 110 m
km 5,5 Inici/final cremallera
Túnel de Rialb 1030 m
Rialbparada facultativa 1022 m
Pont de Freser
km 1,2 Ribes-Vila 917 m
Pont de Freser
R3 barcelona.svg direcció Puigcerdà
km 0,0 Ribes-enllaç Rodalies de Catalunya símbol.svg R3 barcelona.svg 905 m
R3 barcelona.svg direcció Barcelona
Els metres són metres d'altitud,
excepte si s'especifica que són de longitud.
Veterana composició formada per la màquina E1 i el cotxe 21 estacionada a la via 3 de l'estació de Núria. Durant els últims anys, complia la funció de tren d'emergència, però segons la normativa actual de seguretat, aquest tren no està homologat per circular amb viatgers entre Núria i Queralbs.

El Cremallera de Núria és una línia ferroviària de tren cremallera que connecta Ribes de Freser amb Queralbs i la Vall de Núria, a la comarca del Ripollès.

Juntament amb el cremallera de Montserrat són les úniques línies ferroviàries d'aquest tipus a Catalunya i que resten en servei al conjunt de la Península Ibèrica. És 1 dels 2 tren cremallera als Pirineus, l'altre és el cremallera o tren de Larrun (Rhune) situat als Pirineus Atlàntics. L'estació de Núria situada a 1964 metres d'altitud suposa el punt ferroviari més elevat a Catalunya i als Pirineus. És la 14a línia de ferrocarril de més altitud a Europa, la més alta fora els Alps.

Com que Queralbs és el punt més alt de la vall amb accés per carretera, el cremallera és l'única via per arribar al santuari i a l'estació d'esquí a part del camí de muntanya. El cremallera de Núria s'ha convertit en una de les icones característiques de la Vall i de la comarca del Ripollès. A la parada de Ribes Vila es pot veure l'exposició permanent El Cremallera, un Enginy Únic.[1]

El trajecte té quatre estacions i un baixador. Les estacions són Ribes-Enllaç, Ribes-Vila, Queralbs, i Núria. El baixador és Rialb, funciona com a parada facultativa, i està situat entre Ribes de Freser i Queralbs.

Termómetro Núria.png

Pont sobre el riu Freser a l'inici del traçat
Estació de Ribes-Vila
Estació de Queralbs
Protector d'esllavissades i allaus al punt km 11
El cremallera al costat de l'embassament de Núria.
El tren cremallera arribant al Santuari de Núria

Història[modifica]

A principis del segle XX es registrà un important increment de visitants al santuari, que a més es va veure consolidada per l'irrupció dels esports d'hivern. L'únic accés al santuari suposava una durada de 3-4 hores a peu en un camí de fort desnivell des de Queralbs, situació que es complicava durant els mesos d'hivern amb la neu i el gel. El 1917, per primera vegada, es planteja la necessitat de construir una carretera o línia de ferrocarril.

Les obres per a construir la línia del tren cremallera de Núria van començar el 24 de maig de 1928. Tot i que es calcula que en la construcció van participar uns vuit-cents homes, la magnitud d'aquesta obra féu que, en determinats moments, se superés el miler de treballadors. La construcció de la via, junt amb els túnels i els ponts necessaris, es va iniciar simultàniament a Núria i a Ribes. Els rails, que no es van començar a instal·lar fins a principis de l'any 1930, es van posar en sentit ascendent. D'aquesta manera, les locomotores que provarien el bon resultat de les obres també podrien traslladar treballadors i material.[2]

El 30 de desembre de 1930 es va fer un primer viatge de prova amb una locomotora de vapor que venia de Montserrat i el 22 de març de 1931 es va inaugurar oficialment el cremallera de Núria.

La línia va ser inaugurada el 22 de març de 1931 a càrrec de la companyia FMGP (Ferrocarrils de Muntanya de Grans Pendents), i ha funcionat des del principi amb electricitat.

Les males condicions polítiques de l'època no resultarien gens beneficioses de cara a l'explotació de la línia; la II República Espanyola fent aigües, la crisi econòmica, la Guerra Civil i la postguerra, acabaren per decidir el futur d'aquesta línia. A més, hi cal afegir que algunes inundacions van crear greus desperfectes que tardarien alguns anys a ser reparats.

A partir dels anys seixanta amb el boom turístic arreu de l'estat (afegit que l'únic transport que permetia i permet accedir a Vall de Núria és el ferrocarril), la situació de la línia va començar a millorar. Però aquesta nova situació arribava tard; les instal·lacions de la línia havien quedat significativament deteriorades pel pas del temps, i requerien una renovació integral que la companyia no podia assumir. Aquesta situació va quedar resolta amb la intervenció de la Generalitat de Catalunya. Fou així com l'any 1982 esdevingué accionista principal de la línia.

Finalment, el 2 de gener de 1984 la titularitat d'aquesta infraestructura va ser traspassada a la Generalitat de Catalunya, a través de la seva operadora Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. Fou llavors quan s'inicià un ambiciós programa de remodelació que incloïa la renovació de la major part de les vies i catenària, l'adquisició de nous trens automotors a partir de l'any 1985, i la modernització de les pistes d'esquí de Vall de Núria.

El 2008 s'inaugurà un nou túnel, Roc del Dui, entre la Corba Roca Oratori i Fontalba després de 3 anys d'obres, de doble via i suposant una millora del traçat anterior per l'exterior. El mateix any, es va construir a Ribes-Enllaç una marquesina amb plaques fotovoltaiques que cobreix les vies de l'estació, que anteriorment es situaven a l'aire lliure. També s'hi construí unes noves cotxeres. El 2011 s'eliminà el pas a nivell de l'estació de Queralbs amb un nou pas inferior per vehicles i vianants permetent millorar la configuració de les vies de l'estació i l'explotació de la línia.

Infraestructura[modifica]

Dos trens automotors Beh 4/8 aturats a l'estació de Núria, abans de ser reformats.

El recorregut és de 12,5 quilòmetres, sobre via d'ample mètric (1000 mm) i supera un desnivell de 1059 metres. Els primers 5,5 quilòmetres funcionen mitjançant el sistema de rails tradicional, i la resta com un tren cremallera central de sistema Abt, que supera una rampa màxima del 15%.

El túnel del Roc del Dui té una allargada d'entre 1300 i 1400 metres i en via doble, amb l'objectiu de millorar la seguretat dels trens tot d'eliminant el tram existent per l'exterior, que voreja la vall en un traçat especialment sinuós i propens a esllavissades com els que l'any 2003 van obligar a interrompre la circulació dels trens.

Finalment, el 2 de novembre de 2008, coincidint amb el mes en què la Vall de Núria tancava les seves portes a fi de preparar les instal·lacions de cara a la temporada d'hivern, va baixar de Núria fins a Ribes-Vila, l'últim tren Cremallera en servei comercial per a l'exterior del Túnel del Roc del Dui. El 27 de novembre de 2008 es van reobrir les instal·lacions al públic, fet que comportà que el tren Cremallera ja es realitzés el recorregut per l'interior túnel.

Material mòbil[modifica]

Tres generacions de trens encara conviuen a la línia.

La primera, estava formada per quatre locomotores elèctriques de sis rodes, construïdes per SLM i BBC el 1930/31, i enumerades E1-E2-E3-E4, i 15 vagons convencionals Vereinigte Westdeutsche Waggonfabrik A.G. de Köln-Deutz, a raó de dos bogis per vagó, amb dos eixos per bogi. També és d'aquella mateixa època el cotxe saló Aaffw-51 que entre altres personalitats ha transportat a la ponència de l'Estatut de Núria. Aquest vagó, es troba actualment a l'exposició del Cremallera de Núria, a les cotxeres de l'estació de Ribes-Vila, però continua en servei de cara a viatges especials i casaments.

La segona generació parteix de l'any 1985, quan es van adquirir quatre automotors elèctrics de dos vagons, construïts per SLM i BBC, del tipus Beh 4/8 i enumerats respectivament com a A5-A6-A7-A8. Des de l'arribada d'aquestes noves unitats i fins a l'any 2002, era habitual de veure en el Cremallera de Núria aquests automotors remolcant vagons convencionals de primera generació com a reforç. Actualment, aquests vagons ja no presten servei comercial; en alguns casos van ser transformats en vagons de serveis de manteniments i mercaderies tant per a la línia de Núria, com la de Montserrat, i en altres casos resten preservats o en servei com a trens de socors, o circulacions especials (juntament amb el cotxe saló).

La darrera generació correspon a dos automotors articulats de pis baix de tipus Stadler GTW, construïts per l'empresa suïssa Stadler Rail el 2003, i enumerats A10-A11. Aquests automotors van ser adquirits per FGC al mateix temps que les unitats del mateix model, que es van encarregar per a la línia del Cremallera de Montserrat.

Actualment, de les quatre locomotores originals, la E1 continua en servei, modernitzada, a la línia del Cremallera de Núria; la E4, també modernitzada, es troba prestant serveis de manteniment en el Cremallera de Montserrat; la E2 i la E3 es troben retirades i preservades a les exposicions dels cremalleres de Monistrol de Montserrat, i Ribes de Freser respectivament.

Entre l'any 2007 i 2008, els quatre automotors Beh 4/8 han estat reformats, suprimint les finestres abatibles i renovant tot el seu interiorisme, per modernitzar-los en la línia dels més recents automotors Stadler A10 i A11.

El Cremallera de Núria també disposa de diversos vagons de mercaderies, plataformes, i d'obres vàries, i de dues locomotores dièsel-elèctriques; la DM6, construïda per Stadler, i la D9, construïda pel consorci creat a partir de la mateixa Stadler, juntament amb SLM, ABB i Daimler-Benz. S'encarreguen de diversos serveis de mercaderies, manteniment i viatges especials. En el cas de la D9, a l'hivern també s'encarrega de remolcar la màquina llevaneu-exploradora L09 donat que aquesta última no té tracció pròpia.

L'any 2008, FGC va adquirir per aquesta línia dos cotxes convencionals de segona mà, procedents de la companyia suïssa Matterhorn Gotthard Bahn (MGB) i coneguts com a "Sport Wagen". Aquests dos cotxes s'afegeixen a la flota de cotxes de reforç i viatges especials, i han mantingut els seus números originals del MGB: B 4244 i B 4245. Mantenen els colors originals de la companyia d'on provenen i en cas de fer-se necessari utilitzar-los, són remolcats per la locomotora DM6. També poden anar remolcats per les unitats automotors de segona generació, però fins ara s'ha descartat aquesta opció per qüestions de maniobres.

L'any 2017 es va signar un contracte amb Stadler Rail AG per a l'adquisició de dos nous remolcs intermedis per intercalar-los entre dos cotxes motors dels automotors A5-A8, de pis baix per garantir una accessibilitat universal, i amb aire condicionat. El contracte també inclou la reforma dels dos automotors, amb equips d'aire condicionat, així com l'adquisició d'una nova locomotora dual electro-dièsel, i dos cotxes de viatgers reformats, adquirits de segona mà al ferrocarril suís MGB. El primer remolc intermedi de nova construcció, numerat AR5, va arribar a Ribes Enllaç, procedent de Suïssa, el dia 21 de juny de 2019.

Llista de vehicles en servei regular de passatgers:

Nom Imatge Any Constructor Seients Capacitat
total
A5 Puigmal Cremallera de Núria RN4.jpg 1986 SLM & BBC 104 200
A6 Torreneules Vall de nuria-ripolles-2009 (8).JPG 1986 SLM & BBC 104 200
A7 Taga Cremallera de Núria RN2.jpg 1986 SLM & BBC 104 200
A8 Balandrau Automotor FGC A5-8 Queralbs.jpg 1995 SLM & BBC 104 200
A10 Noufonts Cremallera de Nuria.jpg 2003 Stadler 112 200
A11 Bastiments Nuria Bahnhof.jpg 2003 Stadler 112 200

Cronologia[modifica]

1924: L'empresa Ferrocarrils de Muntanya de Grans Pendents (FMGP) realitza el projecte de construcció del cremallera.
1926: El projecte del cremallera és aprovat per Reial Ordre.
1928: Comencen les obres de construcció.
1931: Inauguració de la línia.
1981: La Generalitat de Catalunya obté el control de FMGP.
1985: Arriben les nous automotors A5, A6, A7 i A8.
1986: La línia del cremallera s'integra als Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.
2002: Arriben els nous automotors articulats Stadler.
2007: Comença la reforma integral dels automotors A5, A6, A7 i A8.
2008: Entra en servei el túnel Roc del Dui.
2011: S'elimina el pas a nivell a l'estació de Queralbs

Referències[modifica]

  1. AADD. Museus i Centres de Patrimoni Cultural a Catalunya. Barcelona: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 2010, p. 98. ISBN 84-393-5437-1. 
  2. «Històric d'exposicions del Palau Robert». web. Generalitat de Catalunya. [Consulta: 7 gener 2013].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cremallera de Núria Modifica l'enllaç a Wikidata

Coord.: 42° 18′ 33.99″ N, 2° 10′ 17.61″ E / 42.3094417°N,2.1715583°E / 42.3094417; 2.1715583