Creu celta

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Creu celta

La creu celta combina una creu amb un anell que rodeja la intersecció. És un símbol molt estès en el cristianisme cèltic, tot i que podria tenir orígens precristians.

S'ha utilitzat per a representar les quatre direccions, els quatre elements, la terra, els quatre vents, etc. És el lloc on es creuen els camins (dels vius i els morts, per exemple). Se l'utilitza també com a representació del nombre cinc agafant el punt del mig.[1]

Simbolisme i història[modifica]

La creu celta apareix cap al segle V, amb la conversió al cristianisme dels celtes (poble indoeuropeu establert a bona part d'Europa, entre altres zones a la Hispània occidental, Britània, la Gàl·lia i Germània) per part d'apòstols com sant Jaume o sant Patrici. En aquell moment es va produir la unió de la creu amb el cercle, en un ambient de sincretisme i unió religiosa en el que la religió druídica es fusionava en part amb la catòlica, especialment a partir del nomenament dels primers sacerdots celtes.

El cercle de la creu és un símbol solar, encara que hi ha altres interpretacions. Això tindria a veure amb el mite cèltic del rei Bran, senyor del sol, encara que hi ha tradicions més antigues que el situen com a divinitat de les onades i el mar. Aquest déu gegant està representat per un cap, ja que en morir va demanar que fos decapitat i que el seu cap fos enterrat a Gwynn Vryn (Turó Blanc) de Llundein (Londres), des d'on protegiria a les illes.

Un símbol gràfic semblant també havia estat utilitzat en altres tradicions no-cristianes. Es troba entre els indis de les praderies d'Amèrica. Era molt comú i serveix per orientar l'espai abans de cada cerimònia, tal com descriu el savi sioux, n'Hehaka Sapa (Black Elk, en anglès; Ant Negre en català) al llibre Black Elk Speaks (1932).

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Creu celta
  1. Diccionario de Arte I. Barcelona: Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.100. ISBN 84-8332-390-7 [Consulta: 26 novembre 2014].