Cria selectiva

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

La cria selectiva és una tècnica utilitzada en la ramaderia per criar animals domèstics, com ara gossos, coloms o bestiar boví. Alguns d'aquests animals tenen determinades qualitats que el criador vol conservar. Així doncs, el criador seleccionarà per criar els animals que tinguin aquesta qualitat, i no els que en manquin.

Charles Darwin utilitzà l'exemple de cria selectiva per il·lustrar la seva teoria de la selecció natural.

Una "vaca blava belga". En ella el defecte en el gen de la miostatina es manté per la cria selectiva i és el responsable del seu accelerat creixement muscular

Els creuaments dels animals i les plantes resulta en uns híbrids. El terme de cria selectiva és sinònim de la selecció artificial.

En animals[modifica | modifica el codi]

Els animals amb una aparença homogènia, comportament altres característiques es coneixen com a races particulars i es fan deixant de banda alguns trets particulars i seleccionant-ne d'altres. Els animals de pura raça tenen una única raça reconeixible i els pures races amb llinatges registrats se'n diuen Pedigree. Les races creuades (crossbreeds) són una mescla de pures races, mentre que les races mesclades (mixed breeds)són una mescla de diferents races sovint desconegudes.

Tanmateix el cercar un sol tret per una raça pot ser problemàtic.[1]

El fenomen observable del vigor híbrid està en contrast amb la noció de puresa de la raça. Tanamteix, el creuament indiscriminat d'animals pot resultar també en una degradació de la qualitat.

Creuament de plantes[modifica | modifica el codi]

Pastanagues de molts colors.

L'obtenció de noves varietats de plantes s'ha fet des del neolític, quan començà l'agricultura, domesticant les plantes silvestres en cultigens uniformes. Les varietats d'alt rendiment han tingut molta importància en agricultura.

Categoria[modifica | modifica el codi]

  1. Grandin, Temple; Johnson, Catherine. [69-71 Animals in Translation]. New York, New York: Scribner, 2005. ISBN 0-7432-4769-8.