Crim

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Per a altres significats, vegeu «Crim (desambiguació)».
Ganivet Opinel utilitzat per cometre un crim violent

En el camp sociològic, un crim és la violació d'una norma o llei perquè alguns autoritat governamental o en última instància, la força pot prescriure un càstig. La paraula prové de la delinqüència el crim Llatina (genitiu criminis), a partir de l'arrel llatina i grega cern κρινω = "I jutge". Originalment significava "càrrec (en la llei), la culpabilitat, l'acusació".

Amb els canvis institucionals i mecanismes jurídics a la seva disposició, els agents de l'Estat són capaços d'obligar a les persones a ajustar-se als codis de conducta i castigar als que no. Diversos mecanismes s'utilitzen per a regular el comportament, incloses les normes codificades en lleis, de policia a les persones per tal que compleixin amb les disposicions legals, i altres polítiques i pràctiques destinades a prevenir la delinqüència. A més estan els recursos i les sancions, i en conjunt constitueixen un sistema de justícia penal. No totes les violacions de la llei, però, són considerats delictes, per exemple, l'incompliment dels contractes i altres infraccions a la legislació civil.

L'etiqueta de "crim" i l'estigma social que acompanya normalment estan reservats per a les activitats que són perjudicials per a la població en general o de l'Estat, inclosos alguns que causen greus danys i perjudicis causats a les persones. L'etiqueta està destinada a afirmar una hegemonia d'una població dominant, o per a reflectir un consens de condemna per al comportament identificat i per justificar un càstig imposat per l'Estat, en el cas que un acusat és jutjat i condemnat d'un crim. En general, l'autor del delicte és una persona natural, però en algunes jurisdiccions i moral en alguns entorns, les persones jurídiques es consideren també tenen la capacitat de cometre delictes.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Crim Modifica l'enllaç a Wikidata