Crim

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Per a altres significats, vegeu «Crim (desambiguació)».
Ganivet Opinel utilitzat per cometre un crim violent

En el camp sociològic, un crim és la violació d'una norma o llei perquè alguns autoritat governamental o en última instància, la força pot prescriure un càstig. La paraula prové de la delinqüència el crim Llatina (genitiu criminis), a partir de l'arrel llatina i grega cern κρινω = "I jutge". Originalment significava "càrrec (en la llei), la culpabilitat, l'acusació".

Amb els canvis institucionals i mecanismes jurídics a la seva disposició, els agents de l'Estat són capaços d'obligar a les persones a ajustar-se als codis de conducta i castigar als que no. Diversos mecanismes s'utilitzen per a regular el comportament, incloses les normes codificades en lleis, de policia a les persones per tal que compleixin amb les disposicions legals, i altres polítiques i pràctiques destinades a prevenir la delinqüència. A més estan els recursos i les sancions, i en conjunt constitueixen un sistema de justícia penal. No totes les violacions de la llei, però, són considerats delictes, per exemple, l'incompliment dels contractes i altres infraccions a la legislació civil.

L'etiqueta de "crim" i l'estigma social que acompanya normalment estan reservats per a les activitats que són perjudicials per a la població en general o de l'Estat, inclosos alguns que causen greus danys i perjudicis causats a les persones. L'etiqueta està destinada a afirmar una hegemonia d'una població dominant, o per a reflectir un consens de condemna per al comportament identificat i per justificar un càstig imposat per l'Estat, en el cas que un acusat és jutjat i condemnat d'un crim. En general, l'autor del delicte és una persona natural, però en algunes jurisdiccions i moral en alguns entorns, les persones jurídiques es consideren també tenen la capacitat de cometre delictes.

En el camp del dret el delicte o crim és definit com una conducta típica, antijurídica, imputable, culpable, sotmesa a una sanció penal i de vegades a condicions objectives de punibilitat. Suposa una infracció del dret penal. És a dir, una acció o omissió tipificada i penada per la llei.

En sentit legal, els codis penals i la doctrina defineixen al "delicte" com tota aquella conducta (acció o omissió) contraria a l'ordenament jurídic de la societat. La doctrina sempre ha retret al legislador que ha d'abstenir-se d'introduir definicions en els codis, perquè és treball de la dogmàtica. No obstant això, malgrat el que s'ha dit, alguns codis com el Codi Penal d'Espanya (Art. 10) defineixen al delicte.

La paraula delicte deriva del verb llatí delinquere, que significa abandonar, apartar-se del bon camí, allunyar-se de la sendera assenyalada per la llei. La definició de delicte ha diferit i difereix encara avui entre escoles criminològiques. Alguna vegada, especialment en la tradició, es va intentar establir a través del concepte de dret natural, creant per tant el delicte natural. Avui aquesta accepció s'ha deixat de costat, i s'accepta més una reducció a certs tipus de comportament que una societat, en un determinat moment, decideix punir.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Crim