Criogènia

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

La criogènia és una branca de la física química que estudia les tecnologies per produir temperatures molt baixes (de menys de −150°C, −238°F o 123 K), principalment fins a la temperatura d'ebullició del nitrogen líquid, però també més baixes, així com el comportament dels elements i materials a aquestes temperatures. La tecnologia utilitzada explora els efectes de la transferència tèrmica entre un agent i el seu medi. La criobiologia, una subbranca de la criogènia, estudia les temperatures baixes en els organismes.

A més de les escales de temperatura habituals, com ara Fahrenheit, Celsius i Kelvin, els criogenistes n'utilitzen altres, com la de Rankine.

En estat líquid, elements com el nitrogen o l'heli tenen moltes aplicacions criogèniques. El nitrogen líquid és l'element més utilitzat en la criogènia i se'l pot comprar legalment arreu del món. L'heli líquid també té un ús estès i permet assolir temperatures encara més baixes.

Aquests gasos són mantinguts en recipients especials coneguts com a flascons Dewar o vasos Dewar, que mesuren aproximadament 1,8 metres d'alçada i 90 centímetres de diàmetre, però també es fan servir tancs gegants en operacions comercials a gran escala. Els vasos Dewar foren anomenats en honor del seu inventor James Dewar, el primer a aconseguir liqüificar hidrogen.

Un altre ús de la criogènia són els combustibles criogènics. Es componen principalment d'oxigen i hidrogen i són utilitzats com a combustible de coets. El comerç internacional de gas natural es fa en la seva forma criogènica, el gas natural liquat o GNL.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Criogènia