Criptograma

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Exemple de Criptograma.

Un criptograma és un missatge xifrat del qual el significat resulta inintel·ligible fins que se'l desxifra. Generalment, el contingut del missatge intel·ligible es modifica seguint un determinat patró, de manera que només és possible comprendre el significat original després de comprendre el patró seguit en el xifrat. En general, el xifrat utilitzat per xifrar el text és prou simple perquè el fitxer és pugui resoldre manualment. El xifrat més utilitzat en aquests casos és l'anomenat xifratge per substitució, en el qual cada lletra se substitueix per una altra de diferent o per un nom. Per resoldre el criptograma, s'ha de recuperar l'alfabet original utilitzat.

En els seus inicis va ser concebut per aplicacions més serioses, però en l'actualitat s'utilitza en general com a entreteniment en revistes i diaris.

També és poden crear criptogrames utilitzant altres mètodes de xifrat clàssic. Per exemple, el llibre de xifrat, on un llibre o article s'utilitza per xifrar un missatge.

Història[modifica]

Els criptogrames no van ser originalment creats per a propòsits d'entreteniment, sinó per al xifrat de secrets militars o privats.

El primer ús de criptogrames per a propòsits d'entreteniment va succeir durant l'edat mitjana per uns monjos que preparaven jocs d'enginy. Un manuscrit trobat en Bamberg estableix que els visitants irlandesos a la cort de Merfyn Frych ap Gwriad (mort l'any 844), rei de Gwynedd (Gal·les) van rebre uns criptogrames, els quals només es podien resoldre traslladant les lletres de l'alfabet llatí al grec. Al voltant del segle tretze, el monjo anglès Roger Bacon va escriure un llibre en el qual va llistar set mètodes de xifrat, i va establir que

« Un home està boig si per escriure un secret, tria una forma que pugui ser coneguda per la plebs. »

Al segle xix, Edgar Allan Poe va ajudar a popularitzar els criptogrames, mitjançant la publicació de molts articles en revistes i diaris.

Resolució[modifica]

Els criptogrames basats en el xifrat per substitució, comunament, poden resoldre's mitjançant l'anàlisi de freqüències i mitjançant el reconeixement de patrons de lletres en les paraules xifrades.

Criptogrames famosos[modifica]

Un criptograma famós apareix en el conte L'escarabat d'or de l'escriptor estatunidenc Edgar Allan Poe el 1843. Un altre criptograma de renom és el de la novel·la Voyage au centre de la Terre de l'escriptor de nacionalitat francesa Jules Verne.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  • Martín Gil FJ, Martín Ramos P., Martín-Gil J. "A cryptogram in the compass roses of the Majorcan portolan charts from the Messina-Naples mapmakers school". Almogaren , Nº. 36, 2005, pags. 285-296.