Crist

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 09:57, 9 feb 2016 amb l'última edició de General Basset (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Crist Pantocràtor de Sant Climent de Taüll
Jesusicon.jpg
Crist
Fill de DéuDéu Fill
VerbEncarnació
Preexistència de Crist
Persona de Crist
Unió hipostàtica
Amor de Crist
Imitació de Crist
Cos místic de Crist
Coneixement de Crist
Intercessió de Crist
Perfecció de Crist
Títols de Crist
Tres funcions de Crist

Crist (del llatí christus, i aquest del grec antic 'χριστoς', khristós) és la traducció de Messies, paraula hebrea que significa "l'ungit [del Senyor]", és a dir, una persona consagrada per unció divina. Els cristians apliquen aquest nom a Jesús de Natzaret. A mitjan segle II, a Antioquia, es començà a anomenar 'cristians' als seguidors de Jesús (Fets 11:26).

Orígens del terme

El mot 'Crist' apareix en la majoria d'idiomes d'Europa, provinent del grec, Khristós, transcrit al llatí com Christus. En el Nou Testament s'usa com descripció de Jesús, a qui s'anomena sovint Jesucrist (Jesús-Crist).

En la versió septuaginta de l'Antic Testament es va utilitzar per traduir al grec la paraula hebrea Maixiah (Messies), que vol dir 'ungit'.

El "Khristós clàssic" en idioma grec antic podria significar 'cobert en oli' i per tant és una traducció literal de la paraula 'Messies'.

Religió

'Messies' era el títol qualificatiu que els jueus aplicaven als seus sacerdots, reis i profetes, i aquests havien de ser ungits amb oli com a part del ritu que els consagrava en el seu càrrec. Els seguidors de Jesús de Natzaret, considerant que aquest era el messies promès pels profetes, li aplicaren aquest títol, anomenant-lo Jesús el Crist o El Salvador.[1]

La vida de Jesús el Crist, es narra en els Evangelis. Actualment hi ha debat entre els defensors de la tesi del Jesús històric i els del Jesús mitològic. En aquest debat pren especial rellevància la paraula 'Crist' donat que la seva etimologia es pot aplicar només a Jesús o aplicar a diverses persones de l'antiguitat que foren esmentades per aquest nom.

Art

Entre les diverses iconografies desenvolupades per l'art cristià per representar Jesús el Crist sobresurten el Pantocràtor o Maiestas Domini, el Crist crucificat, el Crist Majestat o el Salvator Mundi

Referències

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Crist
  1. Mora Bartrés, Gaspar. Què és ser cristià. Centre Pastoral Litúrgic, 2004, p.18. ISBN 8474679486. 

Vegeu també