Vidre de plom

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Cristall de plom)
Jump to navigation Jump to search
Perles de cristall de plom

El vidre de plom és un tipus de vidre que conté òxid de plom en comptes d'òxid de calci en la seva composició.[1] La quantitat d'òxid de plom contingut varia entre un 18 i un 35 per cent. Per a cristall de plom, una varietat de vidre de plom, la quota ha de ser almenys del 24%. Aquesta classe de vidre té propietats òptiques que ho fan útil sobretot per a finalitats decoratives o abstractes.

El terme cristall de plom pot suscitar confusió ja que aquest manca d'estructura cristal·lina i per punt s'@tratar un tipus de vidre i no de cristall, no obstant això es manté per raons històriques i comercials.

Propietats[modifica]

L'afegir òxid de plom al vidre augmenta el seu índex de refracció i a més resulta en una temperatura de fosa més baixa. Això facilita el treball i la modelación del vidre. Les propietats òptiques es deuen a l'alta densitat del plom. La lluentor depèn de l'índex de refracció, el qual augmenta també la dispersió. La dispersió és una mesura per a la separació de llum en els seus espectres, tal com passa en un prisma.

El gran radi iònic de l'ió Pb2+ li proporciona una alta immobilitat en el reticle atòmic i dificulta el moviment d'altres ions; el que els confereix una alta resistència elèctrica, uns dos ordres de magnitud superior que els vidres alcalins (108.5 contra 106.5 Ohm·cm, en corrent continu a 250°C).[2] En conseqüència, els vidres de plom són freqüentment usats en dispositius d'il·luminació.

Ús
PbO (% en pes)
Cristalls per a ús domèstic
18–38
Vitrificados i Esmalts
16–35
Vidres òptics d'alta refracció
4–65
Protecció contra radiacions
2–28
Alta resistència elèctrica
20–22
Soldadura i segellat de vidres
56–77

S'utilitza petites partícules de plom dins el vidre de les pantalles dels tubs de rajos catòdics com a protecció per evitar possibles exposicions als rajos X.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Instituto Latinoamericano de la Comunicación Educativa
  2. James F. Shackelford, Robert H. Doremus. [1]. Springer. ISBN 0-387-73361-2.