Cronògraf

De Viquipèdia
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 17:05, 1 maig 2015 amb l'última edició de Paucabot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Salta a la navegació Salta a la cerca
Cronògraf.
Rellotge de polsera de quars modern de la marca Seiko, el qual inclou la funció de cronògraf.

El cronògraf és un rellotge o aparell que serveix per registrar gràficament el temps transcorregut durant períodes concrets. Disposa d'accionadors d'arrencada, parada i posada a zero, podent incorporar altres funcions com flyback, compta parcial i altres. Els comptadors poden registrar amb una precisió de centèsimes de segon, dècimes de segon, segons, minuts i hores. La lectura dels resultats pot ser oferta de manera analògica o digital.[1]

També es denomina cronògraf la persona que professa la cronologia o té coneixements especials en la matèria.[2]

Etimologia

L'etimologia de la paraula "cronògraf" prové del llatí chronogrăphus, i aquest del grec χρονογράφος (en grec significa literalment que escriu el temps ).

Funcionament

El funcionament usual d'un cronògraf, consisteix a començar a comptar des de zero al prémer el mateix botó que ho deté. A més, habitualment, poden mesurar-se diversos temps amb el mateix començament i diferent final. Per a això es congela els successius temps amb un botó diferent, normalment amb el de reinici , mentre segueix explicant en segon pla fins que es prem el botó de començament.

Per mostrar el segon temps o el temps acumulat, es prem reset o reinici .

Els cronògrafs poden activar amb mètodes automàtics, amb menor marge d'error i sense necessitat d'un actor. Alguns d'aquests sistemes són: el tall d'un feix lluminós o la detecció d'un transceptor o, per exemple, en els ciclocomputadors poden ser activats pel moviment de la roda.

Són habituals les mesures en centèsimes de segon, com en els rellotges de polsera o fins i tot mil·lèsimes de segon.

Rellotge de polsera automàtic de la marca Rolex el qual inclou la funció cronògraf i té la certifiació suïssa de cronògraf per la seva precisió.

Està estès el seu ús en competicions esportives, existint diferents aparells i funcions específiques per a cada especialitat, així com en ciència i tecnologia.

Altres aparells de mesura similars

Article principal: Cronòmetre

És molt freqüent la confusió del terme cronògraf amb el de cronòmetre, el significat obeeix a un certificat atorgat a determinats mecanismes de rellotges capaços de mantenir una alta precisió després de ser sotmesos a rigoroses proves sota circumstàncies adverses. Des de 1973, aquest certificat és atorgat a Suïssa pel COSCE - Controli Officiel Suisse des Chronomètres -.[3]

Vegeu també

Notes i referències

  1. «cronògraf». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. «cronògraf». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  3. «Chronometer» (en anglès). COSCE - Controli Officiel Suisse des Chronomètres -. [Consulta: 30 gener 2011].

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cronògraf