Cronòmetre nàutic

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Bréguet cronòmetre quadre de doble barril.

El cronòmetre marí és un controlador de temps prou precís per a ser utilitzat com un estàndard de portàtil de temps, pel que pot ser utilitzat per determinar la longitud, comparant-lo amb l'hora local calculada mitjançant el càlcul astronòmic. Quan per primera vegada al segle xviii va ser un èxit tècnic important, com un coneixement precís del temps en un llarg viatge per mar cal que Navigation o sense ajudes de les comunicacions electròniques. El cronòmetre va ser el primer i més important treball de tota la vida d'un home, John Harrison, que després de persistir 31 anys d'assaig i error, va revolucionar la navegació marina (i més tard l'aèria)i va fer que l'Era de l'exploració i colonització assolís un nou art cap a meitat del s.xix, quan els rellotges precisos es van poder fabricar a un cost raonable.

El terme "cronòmetre" (pel que sembla encunyat el 1714 per Jeremy Thacker, un competidor pel premi a principis establerts per la Junta de Longituds en el mateix any)[1] és utilitzat més recentment per descriure els rellotges de polsera provats i certificats si compleixen una certes normes de precisió. Els rellotges fabricats a Suïssa només poden mostrar la paraula "cronòmetre" si estan certificats pel COSCO.

Història[modifica | modifica el codi]

El cronòmetre marí de Jeremy Thacker utilitza cardans, i una campana de vidre en un buit de.

Per determinar una posició sobre la superfície de la terra, és necessari i suficient per conèixer la latitud, longitud i alçada. Consideracions d'altitud es pot, per descomptat, fer cas omís dels vaixells que operen a nivell del mar. Fins a mitjans de la dècada de 1750 precisa Navigation al Mar fora de la vista de la terra era un problema sense resoldre a causa de la dificultat de calcular la longitud. Navegants poden determinar la seva latitud mesurant l'angle del sol al migdia (és a dir, quan va arribar al seu punt més alt en el cel, o culminació). Per trobar el seu longitud, però, es necessita un estàndard de temps que treballen a bord d'un vaixell. L'observació de regular els moviments celestes, com mètode de Galileu, basada en l'observació de els satèl·lits naturals de Júpiter, no sol ser possible en el mar a causa del moviment del vaixell. El Mètode Distància Lunar, proposat inicialment per Johannes Werner el 1514, es va desenvolupar en paral·lel amb el cronòmetre marí. El científic neerlandès Gemma Frisius va ser el primer a proposar l'ús d'un cronòmetre per determinar la longitud en 1530.

El propòsit d'un cronòmetre per mesurar amb precisió el temps d'un lloc fix conegut, per exemple, Greenwich Mean Time (GMT). Això és particularment important per a la navegació. Conèixer GMT a nivell local hores permet que un navegador per utilitzar la diferència de temps entre la posició del vaixell i de la Meridià de Greenwich per determinar la longitud de la nau. Com la Terra gira a un ritme regular, la diferència de temps entre el cronòmetre i l'hora local de la nau pot ser usada per calcular la longitud de la nau en relació amb el Meridià de Greenwich (definida com a 0 °), utilitzant trigonometria esfèrica. A la pràctica moderna, un almanac de navegació i la vista de les taules trigonomètriques permeten la reducció dels navegants per mesurar el Sol, Lluna, planetes visibles, o qualsevol de 57 estrelles de la navegació en qualsevol moment que l'horitzó és visible.

La creació d'un rellotge que funcionen de manera fiable al mar era difícil. Fins al segle 20 els millors rellotges van ser rellotges de pèndol, però el rodar d'un vaixell al mar va fer una simple gravetat Segons pèndol inútil.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Sobel, dava. Longitud: La veritable història d'un geni solitari que va resoldre el problema científic més gran del seu temps, p. 56,57. ISBN 0-14-025879-5 Descartant altres solucions al problema de la longitud, Thacker, va escriure: "En una paraula, estic convençut que el meu lector comença a pensar que la Phonometers , piròmetre, Selenometers, Heliometers i tots els Metres no són dignes de ser comparat amb el meu ``cronòmetre". 

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cronòmetre nàutic Modifica l'enllaç a Wikidata