Cronologia de la Cassini–Huygens

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Aquest article és una llista cronològica dels esdeveniments que van tenir lloc o estaven programats durant la missió Cassini–Huygens a Saturn i Tità.

La trajectòria inicial de l'assistència gravitatòria del Cassini–Huygens

1997[modifica]

El llançament va tenir lloc a les 4:43 a.m. EDT (8:43 UTC) del 15 d'octubre de 1997, des del Space Launch Complex 40 al Cape Canaveral Air Force Station, Florida.

15 d'octubre 01:43 Pacific Daylight Time (PDT) – La Cassini va ser llançada a les 08:43 UTC a l'interior d'un Titan IVB / coet Centaur.

1998[modifica]

26 d'abril 06:52 PDT – Sobrevol d'assistència gravitatòria de Venus a 284 km, rebent una ignició en la velocitat d'uns 7 quilòmetres per segon.[1]

3 de desembre 22:06 PDT – La Cassini va explusar el seu motor de coet principal en 90 minuts, situant la nau en curs pel seu segon sobrevol de Venus en el 1999. La ignició va reduir la velocitat a 450 metres per segon relativa al Sol. La velocitat de la Cassini es va reduir de 67.860 quilòmetres per hora a l'inici de la maniobra a 66.240 quilòmetres per hora al final de la ignició del motor[2]

1999[modifica]

24 de juny 13:30 PDT – Sobrevol d'assistència gravitatòria de Venus a 623 km.[3]

Sobrevol de la Lluna

18 d'agost 03:28 UTC – Sobrevol d'assistència gravitatòria de la Terra. Una hora i 20 minuts abans del màxim acostament, la Cassini va fer que l'aproximació més propera a la Lluna a 377.000 km, i va prendre una sèrie d'imatges de calibratge. La nau va volar més enllà de la Terra a una distància de 1.171 quilòmetres, passant més a prop sobre el Pacífic Sud-Oriental a 23° 30′ S, 128° 30′ O / 23.5°S,128.5°O / -23.5; -128.5. La Cassini va rebre un impuls de 5,5 km/s en velocitat.[4]

2000[modifica]

23 de gener – Sobrevol de l'asteroide 2685 Masursky al voltant de les 10:00 UTC. La Cassini va prendre imatges[5] 5 a 7 hores abans a 1,6 milions de km de distància i va aproximar el diàmetre de 15 a 20 km.

Sobrevol de Júpiter

30 de desembre 10:05 UTC – Sobrevol d'assistència gravitatòria de Júpiter. La Cassini va estar aquí en el punt més proper (9,7 milions de quilòmetres, 137 radis jovians) a Júpiter, i va realitzar diversos mesuraments científics.[6] També va produir el retrat global a color més detallat de Júpiter mai fet abans (imatge a la dreta); les característiques més petites són d'uns 60 km d'ample.

2001[modifica]

30 de maig – Durant la fase d'aproximació entre Júpiter i Saturn, es va informar que la "boirina" es va fer visible en les imatges preses per la càmera d'angle estret de la Cassini. Això es va veure per primera vegada quan una imatge de l'estrella Maia en les Plèiades es va prendre després d'un període de rutina d'escalfament.

2002[modifica]

23 de juliol – A finals de gener, es va realitzar una prova per retirar la "boirina" de l'òptica de la càmera d'angle estret escalfant-lo. Es va escalfar la càmera a 4 graus Celsius durant vuit dies produint resultats positius. Més tard, l'escalfament es va estendre 60 dies, i una imatge de l'estrella Spica va mostrar una millora de més del 90 per cent en comparació abans del període d'escalfament. En el 9 de juliol, una imatge va mostrar que el procediment d'eliminació va ser completat amb èxit, anunciat el 23 de juliol.[7]

2003[modifica]

10 d'octubre – L'equip científic de la Cassini va anunciar els resultats de la prova de la teoria de la gravetat d'Einstein, utilitzant senyals de ràdio de la sonda Cassini. Els investigadors van observar un canvi en la freqüència en les ones de ràdio a i de la nau espacial, ja que aquests senyals van viatjar a prop del Sol. Unes proves posteriors van declarar estar d'acord amb les prediccions teòriques amb una precisió d'una part en mil. L'experiment Cassini va millorar en aproximadament 20 parts per milió, amb aquestes dades se segueix recolzant la teoria d'Einstein.

2004[modifica]

Imatge per la Cassini de Saturn, Febrer de 2004

27 de febrer – Es va publicar una nova imatge d'alta resolució de Saturn presa per la Cassini el 9 de febrer, i es va observar que els científics de la missió estaven desconcertats pel fet que no eren visibles els "radis" dels anells de Saturn. Aquestes estructures fosques en la secció "B" de l'anell van ser descobertes en imatges preses per la sonda Voyager en el 1981.[8] Una alta imatge, en llum infraroja, presa el 16 de febrer mostra diferències d'altura dels núvols i la mateixa pertorbació visible a totes les imatges del Telescopi Espacial Hubble de la dècada de 1990.[9]

12 de març – Es mostren imatges preses el 23 de febrer per mostrar una característica descoberta per la Voyager: Massissos en l'anell exterior "F". El que no va poder ser comprovat en el moment, era el temps de vida exacte d'aquests grups, i s'espera que la Cassini proporcionarà dades concloents sobre aquesta qüestió. El primer conjunt d'imatges mostren un conjunt de "massissos" movent-se al llarg de l'anell "F".[10]

26 de març – L'equip científic de la Cassini va publicar una primera seqüència d'imatges de núvols de Saturn que mostren que es mouen a gran velocitat per tot el planeta. Utilitzant un filtre per veure millor la boirina d'aigua a la part superior de la coberta de núvols densos, els moviments en les regions equatorials i del sud són clarament visibles.[11] Les fotos van ser preses durant els dies 15 al 19 de febrer.

8 d'abril – La primera observació a "llarg termini" de la dinàmica dels núvols a l'atmosfera de Saturn va ser publicada pels científics de la missió. Un conjunt d'imatges que mostra a dues tempestes unint-se a les latituds meridionals durant un període del 19 fins al 20 de març. Ambdues tempestes tenien un diàmetre d'uns 1.000 km abans que es fusionessin.

L'anell 'F' i les llunes pastors

15 d'abril – La NASA va anunciar que les dues llunes descobertes per la Voyager 1 van ser vistes de nou per la Cassini en imatges preses el 10 de març: Prometeu i Pandora. Aquestes no són llunes ordinàries, però els seus efectes gravitatoris sobre l'anell "F" fan que els científics les anomenin "satèl·lits pastor". Tots els investigadors interessats van quedar fascinats en la dinàmica del sistema d'anells, perquè les seves òrbites estan prou a prop que interaccionen unes amb les altres en una manera caòtica. Tenen una història de prediccions que desafien la de les seves òrbites. Una de les missions de la Cassini serà vigilar els moviments d'aquests organismes detalladament.

18 de maig – La Cassini va entrar en el sistema de Saturn. La força gravitacional de Saturn va començar a superar la influència del Sol.

Tità des de la Cassini

20 de maig – Es va publicar la primera imatge de Tità amb una resolució millor que qualsevol observació des de la Terra. Va ser presa el 5 de maig des d'una distància de 29,3 milions quilòmetres.

27 de maig – TCM-20, es va executar l'acostament de TCM (Trajectory Correction Maneuver) a Febe a les 22:26:00 UTC. Això va ser una ignició de 5 minuts i 56 segons del motor principal, que no s'havia utilitzat des de desembre de 1998. Per tant, com un duplicat de "assaig general" d'una ignició de 96 minuts durant el "Saturn Orbit Insertion" (SOI). Això no obstant, el TCM-20 va ser dissenyat principalment per canviar la velocitat de la Cassini a 34,7 m/s, proporcionant un sobrevol de la lluna Febe l'11 de juny.

Aquesta imatge de la lluna Febe de Saturn va ser presa per la nau Cassini a les 16:10 UT de l'11 de juny de 2004

11 de juny – La Cassini va sobrevolar la lluna Febe a les 19:33 UT de Spacecraft Event Time a 2068 quilòmetres de distància. Tots els onze instruments de bord van funcionar com s'esperava i es van obtenir totes les dades. Els científics van planejar utilitzar les dades per crear mapes globals de la lluna plena de cràters, i per determinar la composició, massa i densitat de Febe. Prendrà diversos dies perquè els científics puguin estudiar minuciosament les dades per arribar a conclusions més concretes.

16 de juny – El TCM-21 va tenir lloc amb una ignició de 38 segons del motor principal. Es va planificar com l'última correcció de la trajectòria de la Cassini abans del SOI. Als pocs dies després, finalment es va cancel·lar el TCM-22 temptativament programat pel 21 de juny.

1 de juliol – La ignició del Saturn Orbit Insertion va ser executada amb èxit. A les 7:11 p.m. PDT (10:11 p.m. EDT), la Cassini va travessar el pla d'anells de Saturn entre el F i G. La seva antena va ser orientada endavant actuant com un escut contra les partícules petites dels anells. A les 7:36 p.m. PDT (10:36 p.m. EDT), la nau va començar una ignició important de 96 minuts en el motor principal per reduir la velocitat a 626 metres per segon i permetre una òrbita de 0,02 x 9 milions de quilòmetres de Saturn. Immediatament després de la ignició, es van prendre fotos dels anells i van ser enviades de tornada als científics de la missió quan la nau es va acostar a 19.980 quilòmetres des dels cims dels núvols.[12]

Vora de l'anell des de la Cassini

Els científics es van sorprendre per la claredat i el detall de les imatges i en van parlar durant força temps. "No anem a veure tot el trencaclosques, només peces, però el que estem veient és dramàtic," segons va declarar el Dr. Carolyn Porco, el líder de l'equip fotogràfic de la Cassini, Space Science Institute, Boulder, Colorado. "Les imatges són al·lucinants, simplement al·lucinants.He estat treballant en aquesta missió durant 14 anys i no m'havia sorprès fins llavors, però és sorprenent veure aquestes imatges per primer cop."

2 de juliol – Es va realitzar el primer sobrevol de la Cassini a Tità i les primeres imatges detallades. A causa de la planificació de l'òrbita inicial, la Cassini estava passant sobre el pol sud de la lluna i des d'una distància més gran que en sobrevols posteriors. No obstant això, durant una conferència de premsa el 3 de juny, els científics de la missió van presentar imatges que ja estaven obligant a repensar les teories anteriors. Ara sembla que les més fosques i més brillants característiques d'albedo en la superfície no representen diferents materials. Però en contrast amb l'expectativa, les regions gelades semblen més fosques que les àrees on es barreja una altra matèria (possiblement orgànica) amb el gel.

16 d'agost – Els científics de la missió van anunciar el descobriment de dues noves llunes de Saturn, i amb això l'èxit de l'inici d'un dels programes de la Cassini: Localització de llunes petites i encara desconegudes. Més endavant, es va anomenar "Metone" (S/2004 S 1) i "Pal·lene" (S/2004 S 2), aquests objectes són petits en comparació amb les altres llunes i que orbiten entre Mimas i Encèlad.

23 d'agost – A una distància de 9 milions de quilòmetres de Saturn, l'última ignició del motor principal es va dur a terme per ajustar l'acostament més proper i evitar les partícules en el sistema d'anells. La ignició de 51 minuts va augmentar la velocitat de la sonda a 325 metres per segon, traslladant el punt de periàpside orbital a 300.000 km més lluny de Saturn que la seva distància més petita durant el SOI. Al mateix temps, el nou curs va portar la Cassini molt a prop de Tità en el seu pròxim sobrevol.[13]

14 de setembre – Es va completar amb èxit la comprovació final del mòdul de descens Huygens. La separació de la sonda va romandre programada pel 25 de desembre, amb l'aterratge previst pel 14 de gener de 2005.

Imatge en fals color de Tità

26 d'octubre – Es va completar amb èxit el segon sobrevol de Tità (anomenat "Titan-A"). Les dades van començar a arribar al centre de la missió de la JPL a les 01:30 UTC, del 27 d'octubre, i va incloure les imatges de més alta resolució mai preses de la superfície d'aquesta lluna. També, el primer espectre d'infraroig d'alta resolució i imatges de l'atmosfera i la superfície. La nau espacial va fregar amb èxit la boirosa atmosfera de Tità, a 1.176 quilòmetres de la seva superfície. El sobrevol va ser el més a prop que qualsevol nau espacial hagi arribat a Titan. Les imatges, espectres i dades de radar van revelar una superfície complexa i desconcertant. L'anàlisi de totes les dades estan en curs. L'únic problema durant l'esdeveniment del "Titan-A" va involucrar a l'instrument CIRS. Durant la reproducció, l'equip de l'instrument va observar dades danyades. Es va prendre la decisió de reiniciar l'instrument. El CIRS es va tornar a encendre en 24 hores i es troba en el seu estat nominal.

23 de novembre – L'última comprovació eb vol de la sonda Huygens abans de la separació. Tots els sistemes estaven llestos per a un desplegament a temps de la sonda.

13 de desembre – Es va executar amb èxit el sobrevol "Titan-B" i es va obtenir dades que foren analitzades pels científics de la missió.

25 de desembre – La sonda Huygens es va separar de l'orbitador Cassini a les 02:00 UTC.

S'allibera la Huygens en el seu camí cap a Tità.

27 de desembre – La NASA va publicar una imatge de la Huygens presa per la Cassini dos dies després de l'alliberament. Es va informar que l'anàlisi d'imatge demostra que la sonda està en el curs correcte dins del rang d'error esperat. Aquestes comprovacions eren necessàries per a col·locar l'orbitador en l'orientació correcta per rebre les dades de la sonda quan va entrar a l'atmosfera de Tità.

28 de desembre – Es va executar el OTM-10 a les 03:00 UTC en Spacecraft Event Time. Aquesta maniobra, també anomenada Orbit Deflection Maneuver (ODM), va col·locar la Cassini fora d'una trajectòria d'impacte amb Tità i en una trajectòria sobrevol amb l'altitud requerida per rebre dades de la sonda Huygens submergint-se a Tità.

31 de desembre – Va tenir lloc el sobrevol de la Cassini de Jàpet a les 18:45:37 UTC a una altitud de 122645 quilòmetres. Les primeres imatges natives estaven disponibles l'endemà.

2005[modifica]

Primera imatge de la superfície de Tità

14 de gener – La Huygens va entrar en l'atmosfera de Tità a les 09:06 UTC i havia aterrat suaument a la superfície unes dues hores més tard. Això va ser confirmat per la recepció de l'ona portadora de la sonda durant el descens i aterratge. A les 16:19 UTC, l'orbitador Cassini va començar a transmetre a la Terra les dades científiques rebudes de la sonda. La primera imatge va ser alliberada a les 19:45 UTC, que mostra una vista des de prop de 16 km per sobre de la superfície. Una segona imatge presa des de la sonda en repòs sobre la superfície va ser alliberada poc temps després. Anàlisi de les dades està en curs.

15 de febrer – Sobrevol reeixit de Tità, amb noves regions de la seva superfície escanejada per radar. L'instrument RADAR de la Cassini va obtenir una imatge que mostra un gran cràter a Tità, amb un diàmetre aproximat de 440 km.[14]

Primera vista de prop d'Encèlad

17 de febrer – Es va realitzar el primer sobrevol proper a Encèlad i es van enviar cap a la Terra les primeres imatges detallades. La distància del sobrevol va ser d'uns 1.180 km.

9 de març – Es va realitzar el segon sobrevol d'Encèlad i la Cassini va passar per davant de la lluna a una distància mínima de 500 km.

17 de març – La sonda Cassini va revelar que la lluna Encèlad de Saturn té atmosfera. S'ha descrit com un descobriment "substancial" pels seus descobridors.

31 de març – El quart sobrevol previst de Tità amb una distància mínima d'uns 2400 quilòmetres. Les imatges i altres dades estan sent avaluades.[15]

Densitat de l'atmosfera de Tità

16 d'abril – El cinquè sobrevol planificat de Tità a una distància mínima d'uns 1025 quilòmetres a les 19:12 UTC. Aquest va ser el sobrevol més proper fins al moment, i va brindar l'oportunitat d'obtenir dades més detallades sobre els constituents de l'atmosfera superior de Tità. Un primer anàlisi de les dades va mostrar una àmplia gamma de complexes molècules de carboni. El 25 d'abril es va publicar un estudi de les densitats que demostra l'existència d'aquestes molècules.

3 de maig – La Cassini comença els seus experiments d'ocultació de ràdio en els anells de Saturn, per determinar la distribució de la mida de partícules dels anells, en l'escala de centímetres.

10 de maig – Al començament d'un període d'observació centrat en el sistema d'anells de Saturn, programat per dur-se a terme fins al setembre, científic de la missió van anunciar el descobriment d'una nova lluna en la "divisió de Keeler" dins de l'anell "A". Provisionalment anomenat S/2005 S 1 i més tard anomenat Dafnis, va ser vist per primera vegada en una seqüència de time-lapse d'imatges preses l'1 de maig. Els científics foptogràfics havien predit la presència de la nova lluna i la seva distància orbital des de Saturn després d'avistament del juliol passat d'una sèrie de peculiars característiques tènues en l'extrem exterior de la divisió de Keeler.

14 de juliol – Sobrevol més proper d'Encèlad a una distància de 175 km. Es publiquen les primeres imatges originals.

22 d'agost – Sobrevol de Tità a una distància mínima de 3.669 km.[16]

7 de setembre – Sobrevol de Tità a una distància de 1.075 km, les dades recollides van ser perdudes parcialment a causa d'un problema de programari.

24 de setembre – Sobrevol de Tetis a una distància de 1.500 km.

26 de setembre – Sobrevol d'Hiperió a una distància de 1.010 km, el sobrevol més proper i visita única de la lluna durant la missió primària.

11 d'octubre – Sobrevol de Dione a una distància de 500 km.

28 d'octubre – Sobrevol de Tità a una distància de 1400 km.

26 de novembre – Sobrevol de Rea a una distància de 500 km.

26 de desembre – Sobrevol de Tità a una distància de 10.410 km.[17]

2006[modifica]

Un eclipsi de Saturn amb els anells visibles, imatge presa en el 2006

15 de gener – Sobrevol de Tità a una distància de 2040 km.[18]

27 de febrer – Sobrevol de Tità a una distància de 4390 km.[19]

18 de març – Sobrevol de Tità a una distància de 1950 km.[20]

20 de maig – Sobrevol de Tità a una distància de 1880 km.[21]

2 de juliol – Sobrevol de Tità a una distància de 1910 km.[22]

27 de juliol – La NASA confirma la presència de llacs d'hidrocarburs en la regió nordpolar de Tità.

23 de setembre – Sobrevol de Tità a una distància de 960 km.[23]

Una de les imatges de Saturn publicades per la NASA l'1 de març de 2007. La imatge va ser presa el 19 de gener d'aquell any.

2007[modifica]

1 de març – La NASA allibera diverses imatges remarcables de Saturn gràcies a la Cassini, moltes en angles que no són possibles des de la Terra.[24]

10 de setembre – Sobrevol de Jàpet a una distància de 1600 km.

2008[modifica]

12 de març — La Cassini va estar programada per fer un sobrevol sense precedents de la lluna de Saturn, Encèlad.[25]

28 de maig – La Cassini va completar el seu 43è sobrevol de Tità, posant fi a la seva missió principal. Es va posar nom a missió d'Equinocci de la Cassini, la nau observaria Saturn durant el seu equinocci, o estiu.[26] la sonda és capaç d'almenys una extensió de la missió més enllà d'aquesta, amb el nom temptatiu de "missió de Soltici de la Cassini".

Missió d'equinocci de la Cassini[modifica]

Els anells per sota, amb Saturn retallat

11 d'agost, 9 i 31 d'octubre – Amb l'aproximació màxima a 50, 25, i 200 km, respectivament, en els tres últims sobrevols de la Cassini sobre Encèlad en el 2008, es va utilitzar una nova tècnica d'imatge anomenada "fotografia de tir al plat" per adquirir amb èxit imatges de molt alta resolució. Els sobrevols de Cassini també van permetre fotografiar directament els plomalls criovolcànics d'Encèlad.

3 i 14 de novembre, 5 i 21 de desembre – Els sobrevols 46 al 49 de Tità es van concentrar en mostres del RADAR, VIMS, i INMS de la seva prima atmosfera. El T47 va tenir lloc a un cobriment d'alta resolució del VIMS en la zona d'aterratge del Huygens, mentre que els altres tres sobrevols van fer ús del RADAR i el RSS. El T49 va permetre una coberta del RADAR en l'Ontario Lacus, un dels majors llacs de metà a Tità.

2009[modifica]

Durant el 2009, la Cassini va realitzar 15 sobrevols de Tità i dos de molt propers a Encèlad. Del juny a l'octubre, la Cassini va observar Saturn durant el seu equinocci, o l'època de l'any de Saturn, on el sol està directament sobre l'equador. Juntament amb Tità i Encèlad, en el 2010 també hi haurà sobrevols de Rea (100 km), Dione (313 km), i Helena (1.133 km). Tetis, Telest I Mimas que també foren observats relativament a prop, amb la Cassini acostant a 10.000 km de Mimas (l'aproximació més propera de la missió). Es va preveure que si les condicions ho permetien, la Cassini realitzaria imatges d'alta resolució de Metone, Pal·lene, Antea, Calipso, Pòl·lux, i Egeó.[27]

2010[modifica]

El 2 de novembre de 2010, la Cassini es va activar en una mode d'espera protector, o "mode segur", després que es perdés una instrucció important. La NASA va anunciar la interrupció dels processos científics el 8 de novembre.[28] No obstant això, el 8 de novembre algunes de les funcions de la nau ja havien estat parcialment restaurades.[29] Els esdeveniments seqüèncials nominals dels instruments científics van ser iniciats amb èxit el 10 de novembre.[30][31] La Cassini va ser reactivada com estava programat el 24 de novembre i va tornar a les operacions completes, en el temps programat per a dos sobrevols propers amb Encèlad.[32] En aquest moment no hi ha hagut cap revelació pública[33] quant a l'impacte de la pèrdua de dades del sobrevol (T-73) de l'11 de novembre. No obstant això, no es van obtenir imatges del sobrevol polar de l'11 de novembre.

La Cassini va fer dos sobrevols propers d'Encèlad al desembre.

Missió de solstici de la Cassini (2010-2017)[modifica]

En el 3 de febrer de 2010, la NASA va anunciar que la segona ampliació de la missió seguiria fins al maig de 2017, uns mesos després del solstici d'estiu de Saturn. El programa inclou unes 155 òrbites addicionals, amb 54 sobrevols de Tità, 11 d'Encèlad,[34] 2 de Rea, i 3 de Dione. Un dels sobrevols de Tità s'enfonsarà per sota de la ionosfera.

La Cassini sobrevolant la petita lluna Metone de Saturn al maig de 2012

Fites del viatge de l'orbitador Cassini[modifica]

Hora/data d'esdeveniment de la nau Distància de Saturn
22 de març de 2004 a les 07:42:14 50.000.000 quilòmetres
12 d'abril de 2004 a les 19:35:12 40.000.000 quilòmetres
4 de maig de 2004 a les 02:59:09 30.000.000 quilòmetres
25 de maig de 2004 a les 02:40:06 20.000.000 quilòmetres
14 de juny de 2004 a les 11:15:22 10.000.000 quilòmetres

Cronologia detallada de la missió Huygens[modifica]

Article principal: Huygens (mòdul de descens)
Distància de la Huygens sobre Tità[35]

Tots els temps indicats després del 14 de gener de 2005 a les 09:11 UTC estan previstos amb els temps dels esdeveniments i poden diferir de les hores dels esdeveniments reals. Aquesta pàgina s'actualitzarà després que el descens s'hagi produït amb correccions si són necessàries.

Les dades utilitzades en aquesta secció han estat lleugerament desactualitzades, una versió actualitzada d'efemèrides de l'ESA va ser disponible el 6 de gener de 2005.


Fites del viatge de la sonda Huygens[modifica]

Hora/data d'esdeveniment de la nau Descripció
25 de desembre de 2004 a les 02:00 UTC La Huygens es separa de la Cassini
25 de desembre de 2004 a les 06:07 UTC 5 quilòmetres de la Cassini
25 de desembre de 2004 a les 10:13 UTC 10 quilòmetres de la Cassini
28 de desembre de 2004 a les 01:17 UTC 100 quilòmetres de la Cassini
28 de desembre de 2004 a les 12:20 UTC 1.000 quilòmetres de la Cassini
29 de desembre de 2004 a les 00:02 UTC 2.000 quilòmetres de la Cassini
29 de desembre de 2004 a les 11:39 UTC 3.000 quilòmetres de la Cassini
29 de desembre de 2004 a les 23:11 UTC 4.000 quilòmetres de la Cassini
30 de desembre de 2004 a les 10:36 UTC 5.000 quilòmetres de la Cassini
3 de gener de 2005 a les 20:01 UTC 4.658.661 quilòmetres de Tità (distància més llunyana)
6 de gener de 2005 a les 23:40 UTC 4.000.000 quilòmetres de Tità
9 de gener de 2005 a les 01:26 UTC 3.000.000 quilòmetres de Tità
10 de gener de 2005 a les 18:37 UTC 2.000.000 quilòmetres de Tità
12 de gener de 2005 a les 11:20 UTC 1.000.000 quilòmetres de Tità
12 de gener de 2005 a les 15:36 UTC 900.000 quilòmetres de Tità
12 de gener de 2005 a les 19:56 UTC 800.000 quilòmetres de Tità
13 de gener de 2005 a les 00:19 UTC 700.000 quilòmetres de Tità
13 de gener de 2005 a les 04:48 UTC 600.000 quilòmetres de Tità
13 de gener de 2005 a les 09:21 UTC 500.000 quilòmetres de Tità
13 de gener de 2005 a les 13:59 UTC 400.000 quilòmetres de Tità
13 de gener de 2005 a les 18:43 UTC 300.000 quilòmetres de Tità
13 de gener de 2005 a les 23:31 UTC 200.000 quilòmetres de Tità
14 de gener de 2005 a les 04:23 UTC 100.000 quilòmetres de Tità
14 de gener de 2005 a les 04:53 UTC 90.000 quilòmetres de Tità
14 de gener de 2005 a les 05:22 UTC 80.000 quilòmetres de Tità
14 de gener de 2005 a les 05:52 UTC 70.000 quilòmetres de Tità
14 de gener de 2005 a les 06:21 UTC 60.000 quilòmetres de Tità
14 de gener de 2005 a les 06:50 UTC 50.000 quilòmetres de Tità
14 de gener de 2005 a les 07:20 UTC 40.000 quilòmetres de Tità
14 de gener de 2005 a les 07:49 UTC 30.000 quilòmetres de Tità
14 de gener de 2005 a les 08:18 UTC 20.000 quilòmetres de Tità
14 de gener de 2005 a les 08:48 UTC 10.000 quilòmetres de Tità
14 de gener de 2005 a les 08:51 UTC 9.000 quilòmetres de Tità
14 de gener de 2005 a les 08:54 UTC 8.000 quilòmetres de Tità
14 de gener de 2005 a les 08:57 UTC 7.000 quilòmetres de Tità
14 de gener de 2005 a les 08:59 UTC 6.000 quilòmetres de Tità
14 de gener de 2005 a les 09:02 UTC 5.000 quilòmetres de Tità
14 de gener de 2005 a les 09:06 UTC La Huygens entra a l'atmosfera de Tità
14 de gener de 2005 a les 11:24 UTC La Huygens impacta en la superfície de Tità

Cronologia del procés d'aterratge de la Huygens[modifica]

Hora de la nau en l'esdeveniment Descripció
11 de gener de 2005 a les 12:00 UTC L'orbitador s'orienta a l'est (azimut = 93 graus) com es veu des del lloc d'aterratge
14 de gener de 2005 a les 06:50 UTC L'orbitador activa el receptor de l'enllaç de ràdio de la sonda
14 de gener de 2005 a les 07:02 UTC L'orbitador comença a encendre el plat de ràdio cap a Tità
14 de gener de 2005 a les 07:14 UTC Es completa l'escolta de l'orbitador cap a Tità; 3 minuts més tard l'enllaç receptor de banda X de l'orbitador queda deshabilitat
14 de gener de 2005 a les 08:29 UTC Saturn ocultat per Tità, vist des de la Huygens
14 de gener de 2005 a les 08:38 UTC Els anells de Saturn ocultades per Tità com es veu des de la Huygens
14 de gener de 2005 a les 08:44 UTC La sonda encén els transmissors; mode de baixa energia
14 de gener de 2005 a les 09:06 UTC La Huygens entra en l'atmosfera de Tità
14 de gener de 2005 a les 09:09 UTC La Huygens pateix la màxima desacceleració
14 de gener de 2005 a les 09:10 UTC Es desplega el paracaigudes pilot
14 de gener de 2005 a les 09:10 UTC S'allibera la coberta de popa
14 de gener de 2005 a les 09:10 UTC Es desplega el paracaigudes principal
14 de gener de 2005 a les 09:11 UTC Comença la transmissió a l'orbitador Cassini
14 de gener de 2005 a les 09:11 UTC S'allibera l'escut davanter; els transmissors canvien al mode d'alta potència; s'inicien els instruments configurats per mesurar el descens
14 de gener de 2005 a les 09:25 UTC Es separa el paracaigudes principal; es desplega el paracaigudes estabilitzador
14 de gener de 2005 a les 09:42 UTC S'activa el sensor de proximitat de superfície
14 de gener de 2005 a les 09:49 UTC Possibles efectes de congelació de la sonda
14 de gener de 2005 a les 09:50 UTC El Gas Chromatograph Mass Spectrometer comença a registrar dades de l'atmosfera
14 de gener de 2005 a les 11:12 UTC L'orbitador realitza el sobrevol més proper de Tità a una altitud de 59996 quilòmetres a una velocitat de 5401 metres per segon i 93 graus d'angle de fase (azimut = 278 graus, elevació = 33 graus com es veu des del lloc d'aterratge)
14 de gener de 2005 a les 11:23 UTC S'encén la llum de la càmera de descens
14 de gener de 2005 a les 11:24 UTC La Huygens impacte amb la superfície de Tità
14 de gener de 2005 a les 13:11 UTC L'orbitador s'estableix a l'oest (azimut = 272 graus) com es veu des del lloc d'aterratge
14 de gener de 2005 a les 13:37 UTC L'orbitador atura la recol·lecció de dades de la sonda

Sobrevols[modifica]

A continuació es presenta una llista de prop de sobrevols de les llunes de Saturn (a menys de 5000 km). L'aproximació més propera per cada lluna està en negreta.

Missió primària[modifica]

Cos Data/hora (UTC) Altitud (quilòmetres)
Febe 11 de juny de 2004 a les 19:33 1.997
Pas a través dels anells 30 de juny de 2004 (dues vegades) 0
Tità 26 d'octubre de 2004 a les 15:30 1.200
Tità 13 de desembre de 2004 a les 11:38 1.200
Alliberament de la sonda 25 de desembre de 2004 a les 02:00
Tità 15 de febrer de 2005 a les 06:58 1.577
Encèlad 17 de febrer de 2005 a les 03:30 1.176
Pòl·lux 17 de febrer de 2005 a les 08:48 6.447
Encèlad 9 de març de 2005 a les 09:08 500
Tità 31 de març de 2005 a les 20:05 2.402
Tità 16 d'abril de 2005 a les 19:12 1.025
Encèlad 14 de juliol de 2005 a les 19:58 175
Tità 22 d'agost de 2005 a les 08:53 3.758
Tità 7 de setembre de 2005 a les 08:01 1.025
Tetis 24 de setembre de 2005 a les 01:36 1.500
Hiperió 26 de setembre de 2005 a les 01:46 500
Dione 11 d'octubre de 2005 a les 17:59 500
Tità 28 d'octubre de 2005 a les 04:04 1.451
Rea 26 de novembre de 2005 a les 22:37 500
Tità 15 de gener de 2006 a les 11:41 2.043
Tità 27 de febrer de 2006 a les 08:25 1.813
Tità 19 de març de 2006 a les 00:06 1.951
Tità 30 d'abril de 2006 a les 20:58 1.855
Tità 20 de maig de 2006 a les 12:18 1.879
Tità 2 de juliol de 2006 a les 09:21 1.906
Tità 22 de juliol de 2006 a les 00:25 950
Tità 7 de setembre de 2006 a les 20:13 950
Metone 9 de setembre de 2006 a les 19:17 15.100
Tità 23 de setembre de 2006 a les 18:54 950
Tità 9 d'octubre de 2006 a les 17:25 950
Tità 25 d'octubre de 2006 a les 15:53 950
Tità 12 de desembre de 2006 a les 11:37 950
Tità 28 de desembre de 2006 a les 10:02 1.500
Tità 13 de gener de 2007 a les 08:36 950
Tità 7 de gener de 2007 a les 07:13 2.726
Tità 22 de febrer de 2007 a les 03:10 950
Tità 10 de març de 2007 a les 01:47 950
Tità 26 de març de 2007 a les 00:21 950
Tità 10 d'abril de 2007 a les 22:57 950
Tità 26 d'abril de 2007 a les 21:31 950
Tità 12 de maig de 2007 a les 20:08 950
Tità 28 d'abril de 2007 a les 18:51 2.426
Tità 13 de juny de 2007 a les 17:46 950
Tità 29 de juny de 2007 a les 17:02 1.944
Tità 19 de juliol de 2007 a les 00:37 1.300
Tità 31 d'agost de 2007 a les 06:35 3.212
Jàpet 10 de setembre de 2007 a les 12:34 1.227
Tità 2 d'octubre de 2007 a les 04:54 950
Tità 19 de novembre de 2007 a les 00:58 950
Tità 5 de desembre de 2007 a les 00:06 1.300
Tità 20 de desembre de 2007 a les 22:53 950
Tità 5 de gener de 2008 a les 21:25 950
Metone 15 de gener de 2008 a les 21:11 15.600
Tità 22 de febrer de 2008 a les 17:39 950
Encèlad 12 de març de 2008 a les 19:07 1.000
Tità 25 de març de 2008 a les 14:35 950
Tità 12 de maig de 2008 a les 10:10 950
Pal·lene 25 de maig de 2008 a les 22:06 28.000
Tità 28 de maig de 2008 a les 08:33 1.348
Janus 30 de juny de 2008 a les 08:58 30.000

Missió ampliada (equinocci)[modifica]

Cos Data/hora (UTC) Altitud (quilòmetres)
Tità 31 de juliol de 2008 a les 02:13 1.613
Encèlad 11 d'agost de 2008 a les 21:06 54
Encèlad 9 d'octubre de 2008 a les 19:07 25
Pal·lene 17 d'octubre de 2008 a les 02:58 29.000
Encèlad 31 d'octubre de 2008 a les 17:15 197
Tità 3 de novembre de 2008 a les 17:35 1.100
Tità 19 de novembre de 2008 a les 15:56 1.023
Tità 5 de desembre de 2008 a les14:26 960
Tità 21 de desembre de 2008 a les 13:00 970
Tità 7 de febrer de 2009 a les 08:51 960
Tità 27 de març de 2009 a les 04:44 960
Tità 4 d'abril de 2009 a les 01:48 4.150
Tità 20 d'abril de 2009 a les 00:21 3.600
Tità 5 de maig de 2009 a les 22:54 3.244
Tità 21 de maig de 2009 a les 21:27 965
Tità 6 de juny de 2009 a les 20:00 965
Tità 22 de juny de 2009 a les 18:33 955
Tità 8 de juliol de 2009 a les 17:04 965
Tità 24 de juliol de 2009 a les 15:34 955
Tità 9 d'agost de 2009 a les 14:04 970
(Equinocci) 11 d'agost de 2009 (El Sol il·lumina el costat
nord dels anells)
Tità 25 d'agost de 2009 a les 12:52 970
Tità 12 d'octubre de 2009 a les 08:36 1.300
Encèlad 2 de novembre de 2009 a les 07:42 99
Encèlad 21 de novembre de 2009 a les 02:10 1.603
Tità 12 de desembre de 2009 a les 01:03 4.850
Tità 28 de desembre de 2009 a les 00:17 955
Tità 12 de gener de 2010 a les 23:11 1.073
Calipso 13 de febrer de 2010 a les 11:45 21.000
Rea 2 de març de 2010 a les 17:41 101
Helena 3 de març de 2010 a les 13:41 1.823
Dione 7 d'abril de 2010 a les 05:16 503
Encèlad 28 d'abril de 2010 a les 00:11 99
Encèlad 28 d'abril de 2010 a les 00:11 198
Tità 28 d'abril de 2010 a les 00:11 1.400
Tità 5 de juny de 2010 a les 02:26 2.044
Tità 21 de juny de 2010 a les 01:27 880 (per sota de la ionosfera)
Tità 7 de juliol de 2010 1.005
Kiviuq (dades de la corba de llum) 15 de juliol de 2010 9.3 million
Albiorix (dades de la corba de llum) 31 de juliol de 2010 ?? million
Encèlad 13 d'agost de 2010 2.554

Missió de solstici[modifica]

La segona missió ampliada programada del 12 d'octubre de 2010 a través del solstici d'estiu de Saturn en el maig de 2017, seguit de dues dotzenes d'òrbites proximals de Saturn i els anells. La missió Cassini finalitzarà el 15 de setembre de 2017, quan està previst que la nau s'enfonsi en l'atmosfera de Saturn.

Cos Data/hora (UTC) Altitud (quilòmetres)
Encèlad 30 de novembre de 2010 48
Encèlad 21 de desembre de 2010 a les 01:08 48
Rea 11 de gener de 2011 a les 04:53 76
Tità 18 de febrer de 2011 a les 16:04 3.651
Telest 20 de març de 2011 10.000
Tità 8 de maig de 2011 a les 22:54 1.873
Tità 20 de juny de 2011 1.359
Pal·lene 14 de setembre de 2011 26.000
Encèlad 1 d'octubre de 2011 99
Encèlad 19 d'octubre de 2011 1.231
Encèlad 6 de novembre de 2011 496
Dione 12 de desembre de 2011 a les 09:39 99
Tità 13 de desembre de 2011 3.586
Tità 19 de febrer de 2012 3.803
Encèlad 27 de març de 2012 74
Encèlad 14 d'abril de 2012 74
Encèlad 2 de maig de 2012 74
Telest 20 de maig de 2012 11.000
Metone 20-21 de maig de 2012 1900[36]
Tità 22 de maig de 2012 955
Tità 7 de juny de 2012 959
Tità 24 de juliol de 2012 1.012
Tità 26 de setembre de 2012 a les 14:36 956
Tità 13 de novembre de 2012 a les 10:22 973
Tità 29 de novembre de 2012 a les 08:57 1.014
Tità 17 de febrer de 2013 a les 01:57 1.978
Rea 9 de març de 2013 a les 18:17 997
Tità 5 d'abril de 2013 a les 21:44 1.400
Tità 23 de maig de 2013 a les 17:33 970
Tità 10 de juliol de 2013 a les 13:22 964
Tità 26 de juliol de 2013 a les 11:56 1.400
Tità 12 de setembre de 2013 a les 07:44 1.400
Tità 14 d'octubre de 2013 a les 04:56 961
Tità 1 de desembre de 2013 a les 00:41 1.400
Tità 1 de gener de 2014 a les 22:00 1.400
Tità 2 de febrer de 2014 a les 19:13 1.236
Tità 6 de març de 2014 a les 16:27 1.500
Tità 7 d'abril de 2014 a les 13:41 963
Tità 17 de maig de 2014 a les 16:12 2.994
Tità 18 de juny de 2014 a les 13:28 3.659
Tità 21 d'agost de 2014 a les 08:09 964
Tità 22 de setembre de 2014 a les 05:23 1.400
Tità 24 d'octubre de 2014 a les 02:41 1.013
Tità 10 de desembre de 2014 a les 22:27 980
Tità 12 de febrer de 2015 a les 17:08 1.200
Tità 12 de febrer de 2015 a les 17:08 1.200
Tità 16 de març de 2015 a les 14:30 2.274
Tità 7 de maig de 2015 a les 22:50 2.722
Dione 16 de juny de 2015 a les 20:12 516
Dione 17 d'agost de 2015 a les 18:33 474
Tità 28 de setembre de 2015 a les 21:37 1.036
Encèlad 14 d'octubre de 2015 a les 10:42 1.839
Encèlad 28 d'octubre de 2015 a les 15:23 49
Epimeteu 6 de desembre de 2015 a les 2.616
Prometeu 6 de desembre de 2015 21.000
Egeó 19 de desembre de 2015 2.556
Encèlad 19 de desembre de 2015 a les 17:49 5.000
Tità 1 de febrer de 2016 a les 01:01 1.400
Tità 16 de febrer de 2016 a les 23:52 1.018
Tità 4 d'abril de 2016 a les 19:48 990
Tità 6 de maig de 2016 a les 17:01 971
Tità 7 de juny de 2016 a les 14:13 975
Tità 25 de juliol de 2016 a les 10:05 976
Tità 27 de setembre de 2016 a les 04:23 1.736
Tità 14 de novembre de 2016 a les 00:02 1.582
Òrbites properes
Cos Data/hora (UTC) Altitud (quilòmetres)
Tità 29 de novembre de 2016 3.223
Pandora 18 de desembre de 2016 13.800
Dafnis 16 de gener de 2017 17.800
Pan 7 de març de 2017 25.000
Atles 12 d'abril de 2017 14.800

Referències[modifica]

 1. JPL (1998-04-26). "Cassini Completes First Venus Flyby". Nota de premsa.
 2. JPL (1998-12-03). "Trajectory Adjustment Prepares Cassini for Second Venus Flyby". Nota de premsa.
 3. JPL (1999-06-24). "Cassini Completes Second Venus Flyby". Nota de premsa.
 4. JPL (1999-08-17). "Cassini Completes Earth Flyby". Nota de premsa.
 5. JPL (2000-02-11). "New Cassini Images of Asteroid Available". Nota de premsa.
 6. JPL (2010-12-30). "Cassini celebrates 10 years since Jupiter encounter". Nota de premsa.
 7. JPL (2002-07-23). "Cassini Camera Haze is Removed". Nota de premsa.
 8. «PIA05380: Approach to Saturn». [Consulta: 14 octubre 2006].
 9. «PIA05381: Saturn Methane Image». [Consulta: 14 octubre 2006].
 10. «PIA05382: Clumps in the F Ring». [Consulta: 14 octubre 2006].
 11. «PIA05384.gif» (GIF). [Consulta: 14 octubre 2006].
 12. http://saturn.jpl.nasa.gov/news/newsreleases/newsrelease200406302/
 13. http://saturn.jpl.nasa.gov/news/newsreleases/newsrelease20040823/
 14. «PIA07365: Circus Maximus». [Consulta: 14 octubre 2006].
 15. «Cassini–Huygens: News-Features-Titan Flyby». [Consulta: 14 octubre 2006].
 16. «NEWS – Features – Titan Flyby – Aug. 22, 2005». [Consulta: 14 octubre 2006].
 17. «Cassini–Huygens: News-Features-Titan Flyby». NASA, 26-12-2005. [Consulta: 8 juliol 2011].
 18. «Cassini–Huygens: News-Features-Titan Flyby». NASA, 15-01-2006. [Consulta: 8 juliol 2011].
 19. «Cassini–Huygens: News-Features-Titan Flyby». NASA, 27-02-2006. [Consulta: 8 juliol 2011].
 20. «Cassini–Huygens: News-Features-Titan Flyby». NASA, 18-03-2006. [Consulta: 8 juliol 2011].
 21. «Cassini–Huygens: News-Features-Titan Flyby». NASA, 20-05-2006. [Consulta: 8 juliol 2011].
 22. «Cassini–Huygens: News-Features-Titan Flyby». NASA, 02-07-2006. [Consulta: 8 juliol 2011].
 23. «Cassini–Huygens: News-Features-Titan Flyby». NASA, 23-09-2006. [Consulta: 8 juliol 2011].
 24. «NASA – Cassini Returns Never-Before-Seen Views of the Ringed Planet». Nasa.gov, 22-11-2007. [Consulta: 8 juliol 2011].
 25. «Cassini Spacecraft to Dive Into Water Plume of Saturn Moon».
 26. «NASA Extends Cassini's Grand Tour of Saturn». Nasa.gov. [Consulta: 8 juliol 2011].
 27. http://saturn.jpl.nasa.gov/mission/saturntourdates/
 28. Jason Rihan: Cassini Instruments Offline Until Nov. 24. Universe Today, November 8, 2010, retrieved January 2, 2011
 29. Cassini Significant Events 11/03/10 - 11/09/10. NASA / California Institute of Technology / Jet Propulsion Laboratory, November 11, 2010, retrieved January 2, 2011
 30. Jia-Rui Cook: Status Update: Cassini to Resume Nominal Operations. NASA / California Institute of Technology / Jet Propulsion Laboratory, November 8, 2010, retrieved January 2, 2011
 31. Elizabeth Zubritsky, Jia-Rui Cook: Cassini Sees Saturn on a Cosmic Dimmer Switch. NASA / California Institute of Technology / Jet Propulsion Laboratory, November 10, 2010, retrieved January 2, 2011
 32. NASA Resurrects Cassini Spacecraft In Time for Saturn Moon Flyby. Space.com, November 24, 2010, retrieved January 2, 2011
 33. Titan Flyby (T-73) - Nov. 11, 2010. NASA / California Institute of Technology / Jet Propulsion Laboratory, November 11, 2010, retrieved January 2, 2011
 34. «Cassini Solstice Mission: NASA Extends Cassini's Tour of Saturn, Continuing International Cooperation for World Class Science». NASA, 03-02-2010. [Consulta: 8 juliol 2011].
 35. Alan Chamberlin. «JPL Horizons On-Line Ephemeris System». NASA. [Consulta: 8 juliol 2011].
 36. Saturn Tour Dates - NASA

Enllaços externs[modifica]

Coord.: 23° 30′ S, 128° 30′ O / 23.5°S,128.5°O / -23.5; -128.5