Cocció

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Cuinar)
Cuina al Wok a la Xina
Saltejat de pebrots verds i cebes.

La cocció és el procés de preparació de menjar aplicant calor, seleccionant, mesurant i combinant ingredients en un procediment ordenat per fer menjar segur i comestible. El procés embraça un vast ventall de mètodes, eines i combinacions d'ingredients per alterar el sabor o digestió del menjar. Els factors que afecten el resultat final inclou la variabilitat dels ingredients, condicions ambientals, eines, i l'habilitat de la persona que cuina.

La diversitat de la cuina a nivell mundial és el reflex de la diversitat estètica, agrícola, econòmica, cultural, social i religiosa entre les nacions, races, credos i tribus arreu del món.

Aplicar calor al menjar normalment, encara que no sempre, el transforma químicament, canviant així el seu gust, consistència, aparença, i propietats nutricionals. Els mètodes de cuina que impliquen bullir líquids en un recipient han estat practicades almanco des del desè mil·lenni aC, amb la introducció de la terrissa.

Una persona que cuina com a professió es diu cuiner o cuinera.

Formes d'aportació d'energia tèrmica cap als aliments[modifica]

Els aliments reben la calor en diverses formes no sempre excloents:

Per immersió en un corrent de fluid calent (aire, aigua, oli, barreges).

Per irradiació amb raigs electromagnètics (infrarojos o microones).

Per contacte amb sòlids calents.

Efectes de cuinar[modifica]

Cuinar els aliments evita moltes malalties per intoxicació alimentària que d'altra banda esdevindrien si el menjar fos menjat cru. A més, cuinar incrementa la digestibilitat de qualcuns aliments com el gra. En molts casos, si no és cuinat convenientment, el menjar pot perdre el seu gust, així com els nutrients.

Nutrients[modifica]

Aquest menjars poden també esser una font d'aminoàcids essencials. Quan les proteïnes són encalentides esdevenen de-naturades i canvien la textura. En molts casos, això causa què l'estructura del material es faci més suau o més friable - la carn és cuinada . En alguns casos, les proteïnes poden formar estructures més rígides, com la coagulació del blanc de l'ou. La formació d'una relativament rígida però flexible matriu de blanc d'ou proveeix un important component de molta cuina de pastissos, i també sustenta moltes postres basades en merenga.

Enllaços externs[modifica]

Vegeu també[modifica]

A Viquillibres hi ha llibres de contingut lliure i altres textos relatius a Cocció.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cocció