Cuir sintètic

De Viquipèdia

El cuir sintètic, cuir artificial o polipiel és un material destinat a substituir el cuir en camps tals com a tapisseria, roba, calçat i teles i altres usos on es desitja un acabat similar al cuir, però el material real és de cost prohibitiu o inadequat. El cuir artificial es comercialitza sota molts noms, incloent "pell sintètica", "imitació de cuir", "SKAI", "Polipiel" etc.[1]

Fabricació[modifica]

Passos per fabricar cuir sintètic de poliuretà: 1) El teixit base. 2) S'aplica una capa de poliuretà. 3) S'afegeix una capa de color. 4) Es conclou agregant la textura.[2]
Skai-logo.svg

S'han desenvolupat molts mètodes diferents per a la fabricació de pells d'imitació.

Un dels primers va ser Presstoff. Inventat en l'Alemanya del segle xix, està fet de polpa de paper especialment estratificada i tractada. Va guanyar el seu ús més ampli a Alemanya durant la Segona Guerra Mundial per substituir al cuir, que en aquesta situació de guerra va ser racionat. Presstoff es pot utilitzar en gairebé totes les aplicacions que normalment s'omplen amb cuir, amb excepció d'articles com el calçat, que va ser sotmès repetidament a desgast per flexió o humitat. En aquestes condicions, Presstoff tendeix a deslaminar-se i perdre cohesió.

Els poroméricos estan fets d'un revestiment de plàstic (generalment un poliuretà) sobre una capa basi fibrosa (típicament un polièster). El terme poromérico va ser encunyat per DuPont com un derivat dels termes porós i polimèric. El primer material poromérico va ser Corfam de DuPont, presentat en 1963 en el Chicago Shoe Xou. Corfam va ser la peça central del pavelló DuPont en la Fira Mundial de Nova York de 1964 a la ciutat de Nova York. Després de gastar milions de dòlars venent el producte als fabricants de calçat, DuPont va retirar Corfam del mercat en 1971 i va vendre els drets a una companyia a Polònia.

El grup alemany Konrad Hornschuch AG va registrar el seu polipiel sota el nom de Skai.

La pell sintètica també es fa cobrint una base de tela amb un plàstic. La tela pot estar feta de fibra natural o sintètica que després es cobreix amb una capa de PVC tou. La pell sintètica s'usa en enquadernació i era comuna en les fonguis de les càmeres del segle xx.

El cuir de suro és una alternativa de fibra natural feta de l'escorça de les sureres que s'ha comprimit, similar a Presstoff.[3]

Roba, teles i sabates[modifica]

Els cuirs artificials sovint s'usen en robes i teles.[4]

Un desavantatge del cuir artificial recobert de plàstic és que no és porós i no permet que passada l'aire; per tant, la suor pot acumular-se si s'usa per a roba, cobertes de seients d'automòbils, sabates (que pot donar lloc a problemes podològics), etc.

Una dels seus principals avantatges, especialment en automòbils, és que requereix poc manteniment en comparació del cuir i que no s'esquerda, ni s'esvaeix fàcilment.

Marques[modifica]

1968 Mercedes Benz 280ES (W108) Seients i portes en Blue MB-Tex.
 • Clarino: fabricat per Kuraray Co., Ltd. del Japó.
 • Fabrikoid: una marca de DuPont, tela de cotó recoberta amb nitrocel·lulosa.
 • Lorica: fabricat per Lorica Sud, una curtiduría italiana.[5]
 • MB-Tex: utilitzat en molts ajustos de base de Mercedes-Benz.[6]
 • Naugahyde: una marca nord-americana presentada per Uniroyal.
 • Rexine: una marca britànica.
 • Kirza: forma russa desenvolupada en la dècada de 1930 que consisteix en tela de cotó, làtex i resina.
 • Piñatex: fet de fulles de pinya.

Mediapiel i Ecopiel[modifica]

La mediapiel conté una part de cuir natural i una altra de pell sintètica.

La Ecopiel és una mescla de cuir i sintètica, que és més barata que la pell, però menys adsequible que la polipiel.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

 1. Claire Shaeffer. Sew Any Fabric: A Quick Reference to Fabrics from A to Z. Krause Publications Craft, 10 de novembre de 2003, p. 37. ISBN 1-4402-2033-6. [Enllaç no actiu]
 2. «PU Synthetic Leather». Arxivat de l'original el 11 de maig de 2005. [Consulta: 11 maig 2005].
 3. Oskar, Zieba «Cork Leather – The Best Alternative to Animal Leather?» (en anglès). Blackwood Blog, 05-07-2017.
 4. «Microfiber leather supplier». [Consulta: 11 març 2015].
 5. The Lorica "concept": Lorica Sud
 6. «What is MB-Tex Seat Upholstery? - MB-Tex vs. Leather». Arxivat de l'original el 2020-02-27. [Consulta: 7 abril 2018].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cuir sintètic