Culicoides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuCulicoides Modifica el valor a Wikidata

Culicoides sonorensis Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreDiptera
SubordreNematocera
InfraordreCulicomorpha
FamíliaCeratopogonidae
SubfamíliaCeratopogoninae
GènereCulicoides Modifica el valor a Wikidata
Latreille, 1809

Culicoides és un gènere de dípters nematòcers de la família Ceratopogonidae. Hi ha al voltant de 500 espècies. Algunes espècies se sap que són vectors de diverses malalties i paràsits que poden afectar els animals. Es creu que és un vector del virus de Schmallenberg que afecta la ramaderia des de l'any 2011. També ho és del virus de la llengua blava.

Descripció[modifica]

Els adults són insectes petits i foscos d'uns 1–3 mm de llargada. Tenen les antenes allargues i amb 15 segments, molt densament piloses en els mascle i menys en les femelles. El tòrax porta un parell d'ales amb taques.

Tant mascles com femelles s'alimenten del nèctar, però només les femelles també s'alimenten de sang la qual necessiten per la maduració dels seus ous fertilitzats.[1] Les femelles típicament piquen als moments del crepuscles sovint agrupades en eixams densos i normalment prop de l'aigua, aiguamolls o de la vegetació en descomposició.

Les femelles ponen els ous en molts hàbitats diferents des de la vegetació aquàtica, corrents d'aigua, sòl entollat o munts de fems. Les larves són blanques i llises. Les pupes tenen el cefalotòrax fusionat i trompetes respiratòries primes i amb l'abdomen segmentat. Els adults emergeixen després de 3 a 7 dies.

La picada dels Culicoides se sent com una punxada aguda i sovint és seguida d'irritació que pot desaparèixer en unes poques hores o durar uns dies.

Culicoides com a vector[modifica]

Diferents espècies de Culicoides són vectors per als següents agents infecciosos: Mansonella spp. (M. ozzardi, M. perstans, M. streptocerca), Onchocerca gibsonii O. cervicalis, Leucocytozoon, Plasmodium agamae, virus de la llengua blava, malaltia equina africana, febre efemeral del boví (C. osystoma i C. nipponesis), virus Akabane, picor de Queensland i malaltia hemorràgica epizoòtica.

Virus de la llengua blava a Europa[modifica]

El 2006, es va registrar per primera vegada el virus de la llengua blava al nord d'Europa. Els anys 2007 i 2008 n'hi va haver brots importants, arribant fins a Noruega, i l'any 2009 el brot va ser menor. Es creu que les espècies capaces de la transmissió del virus de la llengua blava al nord d'Europa eren diferents de les que ho fan més al sud i es pensa que al nord d'Europa la transmissió del virus va estar a càrrec de les espècies del complex Culicoides obsoletus i del complex Culicoides pulicaris.

Alguns tàxons[modifica]

La sistemàtica i taxonomia d'aquest gènere és confusa. Gèneres com Paradasyhelea s'inclouen aquí com subgènere.

Les espècies incertae sedis inclouen:

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Culicoides