Cultura de Kunda

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Heines de la Cultura de Kunda.

La Cultura de Kunda té les seves arrels en la Cultura swideriense.[1] Societat caçadora-recol·lectora mesolítica, de la zona forestal del Bàltic. Aquesta cultura es va estendre cap a l'est, a través de Letònia, Estònia, Lituània i el nord de Rússia, i data per entre el mil·lenni IX aC y el mil·lenni V aC datació basada en el carboni-14. Porta el nom de la ciutat estoniana de Kunda, uns 110 quilòmetres a l'est de Tallin, al Golf de Finlàndia. prop d'on es va descobrir el primer assentament estudiat àmpliament.[2]

La majoria dels assentaments de Kunda es troben a prop de la vora dels boscos, al costat de rius, llacs o pantans. Els ants van ser àmpliament caçats, potser amb l'ajut de gosos entrenats per a la caça. També es té proves de la cacera de focas a les costes, i de la pesca als rius. Existeix una rica indústria òssia, especialment amb relació als arts de pesca. Les eines eren decorades amb dissenys geomètrics simples, que manquen de la complexitat de les comunitats contemporànies de la cultura Maglemosià, cap al sud-oest.

La cultura de Kunda va ser succeïda per la cultura de Narva, que utilitzaven la ceràmica i mostren alguns trets de la producció d'aliments.

Localització d'assentaments[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Niskanen, Markku. «The Origin of the Baltic-Finns». The Mankind Quarterly, 2002. [Consulta: 16 dejuliol 2013].
  2. Shaw; Jameson, 1999, p. 346.

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • Shaw, Ian; Jameson, =Robert. Blackwell Publishing. A Dictionary of Archaeology, 1999. ISBN 0-631-23583-3.