Cyrill Kistler

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Fotografia de Ciryll Kistler

Cyril Kistler (Grossaitingen, 12 de març de 1848 - Kissingen, 1 de gener de 1907) fou un compositor alemany.

Després d'haver practicat alguns anys la carrera del magisteri, el 1876 ingressà en el Conservatori de Munic, on fou deixeble de Josef Rheinberger i Franz Lachner. El 1883 fou nomenat professor de Teoria musical de l'Escola de Música de Sondershausen i el 1884 donà a l'escena la seva primera obra dramàtica, l'òpera Kunihild, que li conquistà ràpida popularitat al ser representada en els principals teatres d'Alemanya, amb èxit creixent. A Kissingen va fundar una Escola de Composició en la que va tenir alumnes com Ignaz Herbst,[1] que seria un molt bon compositor.

Òperes[modifica | modifica el codi]

Posteriorment estrenà amb èxit les òperes Eulenspiegel (Würzburg, 1889); Arm's Elslein (Schwerin, 1902); Röslein im Hag (Eberfeld, 1903), i Baldurs Tod (Düsseldorf, 1905). En la seva mort deixà escrita l'òpera en tres actes Die deutschen Kleinstäder, que fou impresa, però que no s'arribat a representar.

Estil[modifica | modifica el codi]

L'estil d'aquest compositor fou marcadament wagnerià, encara que amb força originalitat melòdica i una harmonització molt personal. També publicà nombroses obres per a orquestra, cors, lieder, peces per a orgue i un Mètode d'harmonia més alguns altres llibres de caràcter pedagògic, entre els quals és el més important el titulat Der einfache Kontrapukt, editat el 1904.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Enciclopèdia Espasa Volum nº. 27, pàg. 1129' (ISBN 84 239-4527-8)>

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]