Dàgor Àglareb

De Viquipèdia
Infotaula de conflicte militarDàgor Àglareb
Batalles de Beleriand Modifica el valor a Wikidata
Tipusbatalla fictícia Modifica el valor a Wikidata
Data75 (anys del Sol) P.E.
LlocDiversos encontres
ResultatVictòria nóldor
Bàndols
Àngband Elfs nóldor
Comandants en cap
Mórgoth Fingolfin
Maedhros
Forces
Un nombre desconegut d'orcs Un nombre desconegut d'elfs
Baixes
Nombroses Desconegudes

A l'obra de J.R.R. Tolkien referida a la Terra Mitjana, la Dàgor Àglareb (o la Batalla Gloriosa) va ser la tercera de les Batalles de Beleríand, entre les forces de Mórgoth i els elfs nóldor de Beleríand.

Després de la Dàgor-nuin-Gíliath els nóldor havien desaprofitat l'ocasió d'eliminar les forces de Mórgoth i havien esmerçat els seus esforços en la fundació dels seus nous regnes a Belèriand. Un cop va tenir els exèrcits refets, Mórgoth va decidir tornar a llençar un atac contra els elfs abans no es tornessin massa poderosos.

Mentre les Éred Engrin treien foc, sortiren d'Àngband nombrosos batallons d'orcs, que van obrir-se camí a través del pas del Sírion i la depressió de Màglor. D'entrada van trobar poca resistència, ja que Thíngol havia tancat Dòriath i renunciava a lluitar, i els Laiquendi d'Ossíriand no van voler participar en la guerra des que el seu líder havia mort a la Primera Batalla, però quan van arribar més al sud van ser aniquilats per les forces dels nous regnes nóldor i pels elfs de Cirdan a Falas.

Mentrestant, el cos principal de l'exèrcit del Senyor Fosc va descendir cap a Dorthònion, on els bessons Àngrod i Aegnor van contenir l'atac fins que Fingolfin i Maedhros van contraatacar a les planes de Lothlann i Ard-galen. Atrapats entre dos exèrcits, la major part dels orcs van ser destruïts. Els que van poder fugir van ser perseguits pels nóldor que els van encalçar fins a les envistes d'Àngband.

Aquesta va ser la primera victòria completa dels elfs contra Mórgoth, i per això fou coneguda com la Batalla Gloriosa. Els exèrcits del Senyor Fosc havien quedat destruïts i els nóldor van posar setge a la fortalesa d'Àngband, iniciant-se un període de pau vigilant que duraria segles.