Dāna

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Dāna és qualsevol forma de donar.
Dāna (sànscrit: दान), és un terme sànscrit i pali, que significa 'generositat', qualsevol forma de "donar". Al budisme també es refereix a la pràctica de conrear la generositat. Al final, la pràctica de la generositat culmina en una de les perfeccions (paramites): na-paramita , que es caracteritza per una generositat incondicional i sense cap sentiment d'afecció.

La pràctica de la generositat porta al renaixement en condicions feliços i de riquesa material. [1] Per contra, la manca de generositat porta a estats infeliços i de pobresa. (Bodhipakkhiya dhamma: característiques que porten al Nirvana)

La paradoxa en el budisme és que com més es dona sense esperar res a canvi, més ric (en el més ampli sentit de la paraula) s'és en el futur, ja que practicant la generositat es destrueixen els impulsos de cobdícia que posteriorment condueixen al sofriment.

Referències[modifica]

  1. Al Cànon Pali, al sutra Dighajanu Sutta, la generositat (indicada per la paraula pali Caga , que pot considerar sinònim de dāna ) és identificada juntament amb la fe ( saddhā ), la virtut (' 'Sīla' ') i la saviesa (' 'paññā' '), com una de les quatre característiques que condicionen la felicitat i la riquesa en la següent vida

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]