D-Wave Systems

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'organitzacióD-Wave Systems
Logo dwave.png
DWave 128chip.jpg
Dades
Tipus negoci
Forma jurídica
Creació 1999
Activitat
Produeix maquinari
Organització i govern
Seu 

Lloc web Lloc web
Modifica les dades a Wikidata

D-wave Systems, Inc. és una empresa privada[1] de computació quàntica, amb seu a Burnaby, British Columbia, Canadà. D-Wave és també, la primera companyia d'informàtica quàntica.[2] La filosofia de treball d’aquesta empresa es basa exclusivament en els ordinadors quàntics, la seva evolució i el seu potencial.

D-wave ha obtingut més de 160 patents dels Estats Units i ha publicat més de 100 articles revisats en revistes científiques, líders en els seus sectors.

Història[modifica]

Va ser fundada el 1999 per Haig Farris, Geordie Rose, Bob Wiens i Alexandre Zagoskin,[3] i avui dia és líder en la producció de hardware i software en la computació quàntica. D-Wave va operar com a branca de la UBC (Universitat de Colúmbia Britànica) mentre mantenia vincles amb el Departament de Física i Astronomia de la mateixa universitat. La companyia va col·laborar amb vàries universitats acadèmiques en el tema de la computació quàntica, a més de col·laborar amb diferents universitats i institucions. També, va fer associacions que més tard, es van incloure en la web oficial de D-Wave fins al 2005.[4] Durant aquest període, van expandir la tecnologia quàntica fent-la evolucionar. Al juny de 2014, D-Wave va anunciar que farien un nou ecosistema d’aplicacions quàntiques per poder expandir molt més aquesta tecnologia, per fer operacions en la vida real. Aquest ecosistema ho va fer amb l’ajuda de les finances computacionals i un grup d’investigadors científics enfocats en el càncer.  Tot això, per poder potenciar els usos dels sistemes quàntics i així, passar de fer operacions ràpides a tractar aspectes de la vida real.[5]

Tecnologia[modifica]

Els ordinadors quàntics de D-Wave aprofiten la dinàmica quàntica per accelerar i habilitar nous mètodes de resolució de problemes de lògica, optimització discreta, ciències materials i la millora de l'aprenentatge automàtic. Per poder fer tot això, els ordinadors fan un procés anomenat reconeixement quàntic.

Abans que arribessin els prototips que van llençar comercialment, aquesta empresa va experimentar amb un sistema. Aquest sistema va ser presentat en el 2007 i rebia el nom de "Sistema de computació quàntica Orion". Un accelerador per hardware dissenyat, especialment, per resoldre problemes del model bidimensional Ising d’un camp magnètic (sistema de 16 qbits).[6]

  • En 2010, va omplir el seu primer sistema comercial, l’ordinador D-Wave ONE. En base a aquests models, van poder treure nous models al mercat, que eren una versió millorada d’aquest primer ordinador.
  • En 2013, van llençar el D-Wave Two (sistema de 512qbits)
  • En 2015, llençant el D-WAVE 2X (sistema de 1000qbits)
  • L’últim model que van llençar va ser el D-Wave 2000Q al 2017 i és, actualment, el més potent i el més modern (sistema de 2000 qbits).[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Meet D-Wave | D-Wave Systems» (en en). [Consulta: 22 novembre 2018].
  2. «First Ever Commercial Quantum Computer Now Available for $10 Million - ExtremeTech» (en anglès). ExtremeTech, 20-05-2011.
  3. «D-Wave Names Jeremy Hilton as Senior Vice President, Systems, Geordie Rose Now Special Advisor | D-Wave Systems» (en en). [Consulta: 22 novembre 2018].
  4. «D Wave : The Quantum Computing Company TM», 24-03-2005. [Consulta: 22 novembre 2018].
  5. «D-Wave Systems Building Quantum Application Ecosystem, Announces Partnerships with DNA-SEQ Alliance and 1QBit | D-Wave Systems» (en en). [Consulta: 22 novembre 2018].
  6. //www.microsiervos.com/archivo/general/acerca-de-microsiervos.html. «El Sistema de Computación Cuántica Orion: ¿nueva revolución informática?» (en es). [Consulta: 22 novembre 2018].