Dama de Baza

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'obra artísticaDama de Baza
Dama de Baza (M.A.N. Inv.1969-68-155-123A) 01.jpg
Tipus estàtua
Dimensions 133,5 (alçària) cm
Col·lecció Museu Arqueològic Nacional d'Espanya (Madrid)
Modifica dades a Wikidata
Dama de Baza

La Dama de Baza és una escultura íbera del segle IV aC, llaurada en pedra calcària policromada pels bastetans. Es troba exposada al Museu Arqueològic Nacional d'Espanya, a Madrid.

Troballa[modifica]

Aquesta obra va ser trobada el 22 de juliol de 1971 per l'arqueòleg Francisco José Presedo Velo al Turó del Santuari, necròpoli de l'antiga Basti (Basa), a la província de Granada (Espanya).

Estava dins d'una cambra funerària de 2,60 i 1,80 m de profunditat, on hi havia a més un àmfora púnica que es comunicava amb la superfície per mitjà d'un embut, a través del qual segurament es feien des de l'exterior libacions com a ofrenes líquides. Això indica que es professava culte a la persona allí enterrada.

Objectes metàl·lics trobats al costat de la Dama (M.A.N.)

Davant de la dama hi havia un petit amuntegament d'armes cremades i altres objectes que formaven la panòplia d'un guerrer. Els arqueòlegs, basant-se en això, van arribar a la conclusió que podria tractar-se de l'enterrament d'un important guerrer. No obstant això, recents estudis realitzats en les restes trobades a l'interior de la Dama revelen que aquests van pertànyer a una dona.

Les teories que es barregen actualment són que podria haver-se tractat d'una guerrera divinitzada (en relació a les falcates i altres armes oposades en el jaciment) o d'una regna-sacerdotessa. Si bé el caràcter sacre de la persona enterrada és més que evident, no ho és tant el seu caràcter guerrer. És possible que aquestes falcates siguin simples ofrenes o demarcadores del prestigi social del que gaudia la persona allí enterrada (a causa del costós que era l'elaboració d'una d'aquestes "espases"), per la qual cosa es tendeix a pensar que es tractés amb més probabilitat d'una figura femenina de gran importància social, com una reina.

Descripció i significat[modifica]

Detall de la Dama de Baza

La dama està asseguda en un tron que té unes ales bastant llargues en el respatller. Les potes davanteres del tron són urpes de lleó. La superfície està rematada amb la tècnica de l'estucat i pintada després en blau, vermell, castanyer i negre, tot això aglutinat amb guix.

El seu rostre mostra unes faccions mediterrànies. Té el pèl negre, amb dues grans ones laterals que apunten per sota d'un tocat compost per una còfia o tiara que cobreix parcialment les orelles i que a més està decorada amb tres bandes. Porta unes arracades de gran grandària que estan buides i que pengen directament del lòbul de l'orella. El coll està cobert per quatre gargantilles i a continuació llueix un collaret format per comptes al que s'hi enganxen cinc penjolls. Un altre gran collaret es mostra amb tres peces en forma de cor. En els dits té nombrosos anells i en cada canell es poden veure diversos cèrcols.

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Dama de Baza Modifica l'enllaç a Wikidata
  • Francisco J. Presedo Velo, «La Dama de Baza», Trabajos de prehistoria vol. 30, nº 1, 1973, págs. 151-216. ISSN 0082-5638