Dansa de les Vetes del Corpus Christi de València

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentDansa de les Vetes del Corpus Christi de València
Imatge
Tipustipus de dansa Modifica el valor a Wikidata
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata

La Dansa de les Vetes és una de les Dansetes, o danses infantils que s'interpreta durant la festa del Corpus Christi a València ciutat.[1] Presenta una concepció de l'imaginari rural semblant a les danses dels Arquets, Pastorets i Llauradors..[2]

Història[modifica]

Històricament aquesta dansa no es pot considerar pròpia del Corpus de València, havent-se incorporat als actes molt recentment en iniciar-se el segle XXI.

Es tracta d'una dansa processional que té origen al seguici de la Mare de Déu de Sales de Sueca.[2]

Descripció[modifica]

Assaig del ball a les portes dela Casa de les Roques
Música de la dansa

Encara que pot semblar un típic ball de cintes, difereix d'aquests en no estar les cintes (vetes) lligades a cap perxa o pal, de manera que el trenat i destrençat de les cintes es fa a l'aire. En la seva versió amb perxa arriba a tenir molts noms, segons les característiques dels dansaires o l'ornament final de les perxes de les que parteixen les cintes, així tenim les danses de teixidores (quan la ballen nenes), la Carxofa (quan l'extrem superior de la perxa és una carxofa que s'obre quan la processó i en surten coloms volant), típica de la festa de la Verge de la Salut d'Algemesí; gitanetes (quan les ballarines vesteixen com a tals), de La Magrana (típica del Corpus i molt popular a la festivitat del Corpus de València, caracteritzada perquè la final de la perxa hi ha una gran magrana que en obrir-se mostra un vericle amb la Sagrada Forma), etc[3]

Aquest tipus de dansa consisteix a trenar i destrençar les cintes que són portades entre dos dansaires en una de les mans, executant diferents figures i composicions alhora que es trenen i es destrenen les cintes.

Referències[modifica]

  1. Salvador Seguí (Recopilado por), Fermín Pardo (Recopilado por), José Angel Jesús María Romero (Dibujos) (01-10-1978). «Danzas del Corpus valenciano». Cuadernos de Música Folklórica Valenciana (Piles). Consultado el 06072022.
  2. 2,0 2,1 Llorca Ulzurrun de Asanza, Pau (2018). «De les roques a les dansetes. La dolçaina en la festa del Corpus de València.». Els Papers del Corpus 4.
  3. Pardo, Fermín. La música popular en la tradició valenciana.. Institut Valencià de la Música Generalitat Valenciana, [2000?]. ISBN 84-482-2827-8. OCLC 48887092 [Consulta: 12 juliol 2022].