Dark chess

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Dark chess és una variació dels escacs amb informació incompleta, similar al Kriegspiel. Fou inventat per Jens Bæk Nielsen i Torben Osted el 1989. Cada jugador no veu el tauler sencer, només les seves pròpies peces (inclosos els peons), i les caselles on es podrien moure aquestes peces.

Chess zhor 26.png
Chess zver 26.png a8 xx b8 xx c8 xx d8 xx e8 xx f8 xx g8 h8 xx Chess zver 26.png
a7 xx b7 xx c7 nd d7 xx e7 xx f7 xx g7 h7 xx
a6 xx b6 xx c6 d6 pd e6 f6 pd g6 h6
a5 xx b5 xx c5 d5 e5 f5 pl g5 h5 xx
a4 pd b4 pd c4 d4 pl e4 nl f4 bl g4 h4
a3 b3 c3 d3 xx e3 f3 xx g3 h3 pl
a2 pl b2 pl c2 d2 e2 f2 g2 h2 ql
a1 kl b1 c1 rl d1 e1 f1 g1 rl h1
Chess zhor 26.png
Una partida de Dark chess en marxa; les caselles marcades amb "×" no poden ser vistes pel jugador de blanques.

Regles[modifica]

L'objectiu d'aquesta variació dels escacs no és fer escac i mat al rei, sinó capturar-lo. Als jugadors no se'ls informa si el seu rei és en escac. Fracassar en escapar d'un escac, o moure's a una casella que sigui escac, són moviments legals, i poden òbviament ocasionar una captura, i la pèrdua de la partida.

Les captures al pas són permeses en qualsevol cas. A diferència dels escacs estàndards, l'enroc es permet tant quan el rei és en escac com quan no, i també a través de caselles atacades per peces de l'adversari.

Aquesta variant dels escacs es juga millor en servidors d'escacs en línia. Per jugar sobre el tauler, calen tres escaquers i un àrbitre, igual com al Kriegspiel.

Hi ha algunes diferències menors en les regles en servidors diferents:

 • BrainKing: les promocions de peó romanen desconegudes per a l'adversari.
 • ItsYourTurn: l'adversari sap que un peó ha promocionat, però no sap on.
 • SchemingMind: el jugador no veu què hi ha davant dels seus peons, perà sí que sap si la posició està ocupada o no.
 • AjaxPlay.Com: La captura al pas no és permesa; les promocions de peó romanen desconegudes per a l'adversari.

Variacions[modifica]

Generalment, i com que les regles bàsiques del Dark chess són universals respecte a la variació clàssica o "pare", qualsevol variació d'escacs de 2 jugador es pot jugar "en la foscor" ("in dark"). SchemingMind proporciona algunes de les variacions possibles.

 • Dark chess (escac i mat) - al jugador se li notifica que el seu rei és en escac i no pot moure el seu rei a casella batuda. L'objectiu en aquesta variació és el mateix que en els escacs estàndards - fer escac i mat al rei.
 • Escacs foscos (escac) - al jugador se li notifica que el seu rei és en escac, però no hi ha cap restricció de moviment, el seu rei pot romandre en escac després d'un moviment. L'objectiu en aquesta variació és el mateix que al dark chess estàndard - capturar el rei.
 • Dark crazyhouse - combinació d'escacs passapeces i dark chess.
 • Dark suicide - combinació d'antichess i dark chess.
 • Escacs de Sun Tzu - combinació de doble Fischer Random Chess (com el Chess960, però amb posicions diferents per a blanc i negre), crazyhouse i dark chess. Es poden deixar peces en qualsevol casella possible del tauler (com al crazyhouse). Aquesta variant d'escacs fou inventada el 2005 per John Kipling Lewis.
 • Escacs Tzu Lao - com el Sun Tzu, però només es poden deixar peces en caselles visibles. També inventat el 2005 per John Kipling Lewis.
 • Escacs d'Omega foscos - combinació d'Omega Chess i dark chess.[1]
 • Dark Seirawan chess - combinació de Seirawan chess and dark chess.

Jugabilitat[modifica]

El dark chess té un considerable component estratègic. La planificació i estratègia, així com una mica de raonament psicològic, són molt importants; mentre que en canvi no ho són la tàctica i la recerca de moviments.

En aquesta variació dels escacs el rei ha de ser protegit prudentment d'escacs molt perillosos per part de les peces no visibles. Per a una dama les peces més perilloses són els cavalls, que la poden atacar sense fer-se visibles.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]