Datació

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

A l'entorn de l'Arqueologia, la datació consisteix en la situació de restes materials o de cultures en un període determinat. Les formes per ubicar un fenomen en el temps sol ser de dos tipus: establint relacions del tipus "més modern que" o "contemporani a", o fent referència a dates de calendari. A la primera forma se l'anomena cronologia relativa , amb aquest sistema no interessa el moment exacte sinó l'ordre en què es van donar els esdeveniments. El segon sistema és molt més precís, consisteix a mesurar l'edat real i es diu datació cronomètrica o cronologia absoluta .

Els sistemes per datar restes es van desenvolupar a principis del segle XX i en l'actualitat no hi ha cap mètode de datació universal, ja que cap cobreix tota l'escala temporal dels temps i cap d'ells serveix per a qualsevol tipus de material. Un dels mètodes més coneguts és el de l'Carboni 14 (C-14) que va ser millorat amb la tècnica AMS (Accelerator Mass Spectrometry) que pot arribar a arribar fins al 100.000 abans de la nostra era.

Altres tècniques utilitzades són: datació per termoluminescència (TL). i ESR ( Electron spin resonance o Escombrat de ressonància electrònica)

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Datació Modifica l'enllaç a Wikidata