Datació relativa

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Tall estratigràfic en un jaciment arqueològic.

La datació relativa és el conjunt de mètodes de datació que permeten ordenar cronològicament esdeveniments geològics o biològics en comparant uns amb els altres.

Les tècniques de datació relativa, a diferència de la datació absoluta, no ens ofereixen una data precisa, sinó que ens situen en el temps amb relació amb altres fets, així doncs ens ofereixen un ordre d'allò més antic al més modern. També podem trobar que ens ofereixi una data abans o després a algun fet rellevant.

Una datació relativa es duu a terme analitzant l'estratigrafia o la tipologia dels materials trobats, també s'estudien els canvis climàtics al llarg del temps utilitzant la datació faunística i pol·línica (estudi de les partícules del pol·len). Per últim també podem utilitzar la datació dels ossos.

Estratigrafia[modifica]

Quan en una excavació arqueològica trobem un determinat objecte, podem conèixer la seva situació en el temps a partir de l'estratigrafia, analitzant la seva localització en un estrat determinat i comparant-la amb els altres estrats.

Seriació tipològica[modifica]

Mitjançant una ordenació tipològica, és a dir ordenar segons les característiques exteriors de l'objecte, podem reconèixer si un objecte és anterior o posterior a un altre.

Estudi dels canvis climàtics[modifica]

Els grans canvis climàtics, com glaciacions o èpoques de sequeres, ens poden permetre datar un objecte situant-lo abans o després d'aquests. Els canvis climàtics que ha experimentat la terra al llarg del temps es poden conèixer analitzant els sediments marins i les capes de gel formades al llarg del temps. Una altra manera de conèixer els canvis climàtics és mitjançant un estudi de la flora i la fauna al llarg del temps. Per realitzar un estudi de la fauna utilitzem la datació faunística i per el de la flora, una datació pol·línica (palinologia), que ens permet conèixer com ha evolucionat la flora d'una determinada zona a partir de les restes de pol·len.

Datació dels ossos[modifica]

La datació relativa dels ossos s'utilitza, normalment, per confirmar que els ossos trobats en un jaciment pertanyen a una mateixa època.

Bibliografia[modifica]

  • RENFREW, C.; BAHN, P. (1993), Arqueología. Teorías, Métodos y Práctica, Madrid: Ediciones Akal
  • Los métodos de datación relativa. CURSO DE ARQUEOLOGÍA Y PREHISTORIA

Vegeu també[modifica]