David Alexander Johnston

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaDavid Alexander Johnston

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement18 desembre 1949 Modifica el valor a Wikidata
Chicago (Illinois) Modifica el valor a Wikidata
Mort18 maig 1980 Modifica el valor a Wikidata (30 anys)
Saint Helens (Washington) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortMort accidental Modifica el valor a Wikidata (Erupció del Mount St. Helens del 1980 Modifica el valor a Wikidata)
Dades personals
FormacióUniversitat d'Illinois a Urbana-Champaign
Universitat de Washington Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciógeòleg, vulcanòleg Modifica el valor a Wikidata
OcupadorServei Geològic dels Estats Units Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 10219955 Modifica el valor a Wikidata

David Alexander Johnston (Chicago, Illinois, 18 de desembre, 1949 - Saint Helens, Washington, 18 de maig de 1980) va ser un geòleg i vulcanòleg estatunidenc.[1][2]

Johnston va néixer a Illinois, i va estudiar Geologia a la Universitat d'Illinois en Urbana-Champaign, va completar el seu Doctorat en Filosofia el 1978 a la Universitat de Washington, Seattle, un treball d'investigació al volcà Mount Augustine localitzat a Alaska abans de començar a treballar per a l'USGS.

Va ser un vulcanòleg al servei del United States Geological Survey (USGS) - Exploració Geològica dels Estats Units. Johnston es trobava en una estació d'observació mòbil ubicada a 10 quilòmetres del volcà Saint Helens en el matí del 18 de maig de 1980. Va ser el primer a reportar l'erupció transmetent el missatge: "Vancouver!, Vancouver! This is it!" abans de ser arrasat pel despreniment format a la paret nord de la muntanya. No va ser recuperat el seu cos i tampoc no es van trobar restes del lloc d'observació.

La direcció de la formació de la deformitat del con no va sorprendre a Johnston, qui era l'únic geòleg de l'USGS que hi havia deduït la naturalesa evolutiva del volcà. La predicció oficial de l'USGS afirmava que l'erupció, en cas d'ocórrer, seria de tipus vertical, mentre que Johnston (qui a base d'un extenuant treball d'investigació de l'edifici volcànic i de les forces geològiques involucrades en el fenomen) va proposar que l'erupció seria lateral i ocorreria del costat de la muntanya que ell estudiava minuciosament.

El 1997 l'àrea coneguda com a Coldwater Ridge va ser rebatejada amb el seu nom en la seva memòria. A l'esmentat cingle s'ubica el Johnston Ridge Observatory, un centre de visites i estació de monitoratge part del Mount St. Helens National Volcanic Monument

Referències[modifica]

  1. «The Legacy of David A. Johnston». Cascades Volcano Observatory (CVO). U.S. Department of the Interior. U.S. Geological Survey. Arxivat de l'original el 19 de juliol 2020. [Consulta: 8 octubre 2017].
  2. «David Johnston (1949–1980)». IMDb [Consulta: 8 octubre 2017].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: David Alexander Johnston