David I d'Ibèria

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaDavid I d'Ibèria
Nom original(ka) დავით I Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementsegle IX Modifica el valor a Wikidata
Mort881 Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortAssassinat premeditat Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsAdarnases IV d'Ibèria Modifica el valor a Wikidata
ParesBagrat I d'Ibèria Modifica el valor a Wikidata  i NN (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

David I d'Ibèria dit el Curopalata (mort l'any 881) fou un príncep-primat d'Ibèria de la dinastia Bagrationi, regnant de 876 a 881.

Biografia[modifica]

Era el fill gran de Bagrat I d'Ibèria, príncep d'Ibèria del 842 al 876, i de la seva esposa, que era filla de Sembat VIII Bagratuní. Fou batejat pel cèlebre frare Grigol Khandthéli. Fou duc de Tao Inferior, i va succeir al seu pare en el tron d'Ibèria en el moment de la mort d'aquest el 876, i rebé el títol romà d'Orient de curopalata. Fou igualment vassall del Califa.

En 881, David I fou assassinat pel seu cosí Narsès d'Ibèria, el fill gran de Guaram Mamphali. La raó d'aquest crim era probablement la voluntat de Narsès d'esdevenir príncep-primat d'Ibèria, però la noblesa lleialista va reaccionar i Narsès va haver de refugiar-se a territori romà d'Orient, on va acabar mort al seu torn. Els feudals van entregar les terres de David al seu fill Adarnases IV d'Ibèria.

Família i descendència[modifica]

David es va casar amb la filla gran del rei Constantí III de Abkhàzia amb la que va tenir dos fills:

Bibliografia[modifica]

  • Cyrille Toumanoff, Les dynasties de la Caucasie chrétienne de l'Antiquité jusqu'au XIXe siècle : Tables généalogiques et chronologiques, Rome, 1990, p. 130.