David ben Yom Tov

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Infotaula de personaDavid ben Yom Tov
Activitat professional
Ocupació astrònom i astròleg
Modifica dades a Wikidata

David ben Yom Tov, també conegut com a David Bonjorn del Barri (Cotlliure al voltant de 1300- Barcelona, ​​probablement abans de 1361), va ser un astrònom i astròleg jueu català. En el passat alguns estudiosos, entre ells l'erudit del segle XIX Moritz Steinschneider, l'han identificat amb l'erudit jueu portugues David Ben Yom Tob ibn biliars, el que ara es considera poc probable. També va ser anomenat David Bonjorn, per ser Bonjorn una traducció literal del català a l'hebreu del Yom Tov, és a dir, "bon dia".

Vida.[modifica | modifica el codi]

El seu pare era Bonjorn del Barri, un ric comerciant de la província del Rosselló, que en aquell moment era part del regne de Mallorca. En l'any 1323 del Barri fou autoritzat pel rei Sanç de Mallorca per unir-se al consell de la comunitat jueva de Perpinyà, i de viatjar i comerciar lliurement per tot el país, sense haver de portar un distintiu groc o qualsevol altre símbol que l'identifiqués com a jueu. El 1327, arran de la mort del seu pare, David Bonjorn sol·licita a Jaume II d'Aragó diverses disposicions de la voluntat d'aquest: passar de Cotlliure a Perpinyà durant dos anys, no deixar diners per al nou rei de Mallorca o els seus cortesans fins al vint aniversari del rei, ni a oferir garanties per a ningú, a part de les seves pròpies germanes, ni a prendre un contracte d'arrendament de les rendes reals. Bonjorn sembla haver estat l'únic hereu. Tot i així, les seves germanes foren esmentades en el document. Una d'elles de nom Venges, es convertí en l'esposa del cèlebre escriptor jueu Josep Caspi.

Ben Yom Tov es casà en primeres núpcies amb una dona jueva de la ciutat d'Arles, a Provença. El matrimoni es va dissoldre sense consumar perquè la dona fou declarada boja.

En 1332 Alfons IV d'Aragó li concedí el permís per a un nou matrimoni amb Esther, la filla d'Astruc Caravita, un ric comerciant de Girona. El matrimoni va ser turbulent i per 1337 Esther li demanà el divorci i la devolució del dot a la seva família. Però ell s'hi negà i no li concedia ni el document de repudi ni la devolució del dot. Per aconseguir alliberar-se del seu marit i recuperar els béns patrimonials i familiars, Esther va fer desaparèixer tots els llibres i útils de l'estudi del seu marit. D'aquesta manera aconseguí que ell la repudiés perquès només el marit podia sol·licitar i concedir el divorci. David va cridar els juristes del rei de Mallorca per tractar d'influir en el tribunal. En resposta, les autoritats de Girona, ciutat natal d'Esther, van intervenir costat de l'esposa. Fou un debat llarg i sorollós. Els rabins d'ambdós costats dels Pirineus es van acostar a dir-hi la seva.

Referències[modifica | modifica el codi]

  • Sobreques i Vidal, Santiago. «Els jueus a la ciutat de Girona». A: Societat i estructura política de la Girona medieval. Curial, 1975, p.40. ISBN 8472560619. 
  • Josep Chabas i Bergon, Antoni Roca i Rossell, and Xavier Rodriguez i Gil (1992), L'astronomia de Jacob ben David Bonjorn. Barcelona: Institut d'estudis catalans. ISBN 8472832163, pp. 39–42