Deborah Moody

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaDeborah Moody
Biografia
Naixement1586 Modifica el valor a Wikidata
Mort1659 Modifica el valor a Wikidata (72/73 anys)
Activitat
Ocupacióhisendada Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeSir Henry Moody, 1st Baronet (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParesWalter Dunch (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata  i Deborah Pilkington (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Deborah, Lady Moody (nascuda Deborah Dunch) (Londres, 1586 - Gravesend, 1659) va ser l'única dona que va fundar un poble en l'Amèrica colonial i primera propietària femenina del Nou Món.[1] Va tenir una influència inusual en una societat dominada per homes, i va ser descrita pels seus contemporanis com «una dona perillosa».

Biografia[modifica]

Memorial en Lady Moody Square, Gravesend, Brooklyn

Deborah va néixer a Londres el 1586, filla de Walter Dunch d'Avebury Manor (Wiltshire) i de la seva esposa, Deborah, la filla de James Pilkington, bisbe de Durham. El pare de Walter era Sir William Dunch, l'auditor de la Casa de la Moneda. Deborah es va casar amb Sir Henry Moody, un matrimoni que li va atorgar el títol formal de Lady. Es va convertir en vídua en 1629.[2]

Lady Moody va deixar Anglaterra en 1639 a causa de la persecució religiosa degut a les seves creences anabaptistes.[3] Es va instal·lar primer a Saugus, Massachusetts, però va marxar d'allí en 1643 després de ser amonestada pels líders puritans per no complir amb les seves creences religioses. Molts altres amb les mateixes creences religioses van marxar amb ella.

Va dirigir un grup de dissidents religiosos, que va fugir de la persecució i va fundar la ciutat de Gravesend en 1643 a la colònia holandesa dels Nous Països Baixos. Les persones de Gravesend van rebre la llibertat religiosa, que era inusual durant aquest període, i la fe quàquera va arrelar entre ells. Deborah Moody es va fer influent als Nous Països Baixos i va tenir bones relacions amb el governador Peter Stuyvesant.

Va morir a Gravesend el 1659 i es creu que va ser enterrada al cementiri d'Old Gravesend.[4] Actualment, la zona forma part de Brooklyn, a la ciutat de Nova York, amb la plaça del poble original que encara és evident en el disseny del carrer.

L'any 2014, Moody va ser reconeguda pel seu treball de fundar la ciutat de Gravesend en un lloc guanyador de Built by Women New York City,[5] un concurs llançat per la Fundació d'Arquitectura de Beverly Willis durant la tardor de 2014 per identificar diversos llocs i espais destacats que van ser dissenyats i construïts per dones.

Referències[modifica]

  1. Waisman, Charlotte S.; Jill S. Tietjen Her Story. Collins, 2008, p. 17. ISBN 978-0-06-124651-7. 
  2. Cooper, A Dangerous Woman: New York's First Lady Liberty, Heritage Books, 1995.
  3. «Lady Deborah Moody». National Society of The Colonial Dames of America. Arxivat de l'original el 2017-04-29. [Consulta: 27 setembre 2017].
  4. ; Joan R. Olshansky; Elizabeth Spencer-Ralph«National Register of Historic Places Registration:Old Gravesend Cemetery». New York State Office of Parks, Recreation and Historic Preservation, desembre 1979. Arxivat de l'original el 2012-10-19. [Consulta: 20 febrer 2011].
  5. «Beverly Willis Architecture Foundation Hosts Leadership Awards Gala, Kicks off Built By Dinosaurs Exhibition». Architectural Record. [Consulta: 8 març 2015].

Bibliografia[modifica]

  • Biemer, Linda Briggs. Women and Property in Colonial New York: The Transition from Dutch to English Law, 1643–1727 (Ann Arbor: UMI, 1983). xiii+ 155 pp.
  • Campanella, Thomas J. "Sanctuary in the wilderness: Deborah Moody and the town plan for colonial Gravesend." Landscape journal 12#2 (1993): 107-130.
  • Cooper, Victor H. A Dangerous Woman: New York's First Lady Liberty; The Life and Times of Lady Deborah Moody; Her Search for Freedom of Religion in Colonial America (Bowie, MD: Heritage Books, 1995)