Decepció (terme militar)

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

El terme decepció militar és un anglicisme que prové de traduir literalment "military deception", concepte que en parla anglesa s'usa per descriure un engany militar o desinformació, és a dir, per descriure aquelles accions executades amb l'objectiu d'enganyar els adversaris sobre les capacitats, intencions i operacions de les forces militars pròpies, promovent una anàlisi equivocada i causant que l'adversari obtingui conclusions falses.

La doctrina militar dels Estats Units fa servir l'acrònim MILDEC (MILitary DECeption) i l'antiga doctrina militar de la Unió Soviètica i ara de Rússia usen el terme "maskirovka" (маскировка), literalment: camuflatge, ocultació.

Al llarg de la història dels conflictes bèl·lics, la utilització de l'engany i la desinformació ha estat una constant. La recerca de l'avantatge en les operacions militars generant boira de guerra o la necessitat de minimitzar els efectes adversos del combat sobre les forces pròpies han convertit la decepció en una disciplina cada vegada més sofisticada, sovint enllaçada amb operacions encobertes i guerra psicològica.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Decepció (terme militar) Modifica l'enllaç a Wikidata