Vés al contingut

Declaració sobre l'eliminació de la violència contra la dona

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula documentDeclaració sobre l'eliminació de la violència contra la dona
Declaration on the Elimination of Violence against Women Modifica el valor a Wikidata
Tipusresolució de l'Assemblea General de Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
Creació1993
Publicació23 febrer 1994 Modifica el valor a Wikidata
Ratificació20 de desembre de 1993
PropòsitDrets de les dones
Text completText complet Modifica el valor a Wikidata

La Declaració sobre l'eliminació de la violència contra la dona es va adoptar, sense votació,[1] per l'Assemblea General de les Nacions Unides per resolució 48/104 de 20 de desembre de 1993. Conté el reconeixement de “la urgent necessitat d'una aplicació universal a la dona dels drets i principis relatius a la igualtat, seguretat, llibertat, integritat i dignitat de tots els éssers humans”.[2][3] Aquesta resolució es veu freqüentment com un complement i un reforç del treball de la Convenció sobre l'eliminació de totes les formes de discriminació contra la dona[4] i la Declaració i Programa d'Acció de Viena.[5][6] Recorda i encarna els mateixos drets i principis que els consagrats en instruments com la Declaració Universal dels Drets Humans, i els articles 1 i 2 presenten la definició més utilitzada per a referir-se a la “violència contra les dones”.[7] Com a conseqüència d'aquesta resolució, el 1999, l'Assemblea General, encapçalada pel representant de la República Dominicana, va designar el 25 de novembre com el Dia internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones.

Antecedents

[modifica]

El reconeixement internacional que les dones tenen dret a una vida lliure de violència és recent. Històricament, les seves lluites amb la violència i amb la impunitat que sovint protegeix els autors, es vincula amb la seva lluita per superar la discriminació. Des de la seva fundació, les Nacions Unides s'ha ocupat de la promoció dels drets de les dones,[8] però no s'ha dirigit específicament als alts índexs de violència contra les dones fins a 1993. Un dels objectius d'aquesta resolució va ser la de revertir la postura governamental prevalent que la violència contra les dones és un assumpte privat, domèstic que no requereixen la intervenció de l'Estat. Per a commemorar el Dia internacional de les dones de 8 de març de 1993, el Secretari General, Boutros Boutros-Ghali, va emetre una declaració en la preparació de la declaració, assenyalant de forma explícita el paper de l'ONU en la 'promoció' i 'protecció' dels drets de les dones:

“La lluita pels drets de la dona, i la tasca de crear unes noves Nacions Unides, capaç de promoure la pau i els valors que la nodreixen i la sostenen, són una i la mateixa cosa. Avui en dia, més que mai, la causa de la dona és la causa de tota la humanitat”[9]

.

Definició de “violència contra les dones”

[modifica]

Els articles 1 i 2 de la resolució proporcionen la definició més utilitzada de “violència contra les dones”.[10]

Article 1:

Als efectes d'aquesta Declaració, per “violència contra les dones” s'entén tot acte de violència basat en la pertinença al sexe femení que tingui o pugui tenir com a resultat un dany o patiment físic, sexual o psicològic per a la dona, així com les amenaces d'aquests actes, la coacció o la privació arbitrària de la llibertat, tant si es produeix en la vida pública com en la vida privada.

Article 2:

S'entendrà que la violència contra la dona comprèn els actes següents, encara que sense limitar-s'hi::

(a) La violència física, sexual i psicològica que es produeix en la família, incloent-hi els maltractaments, l'abús sexual de les nenes a la llar, la violència relacionada amb la dot, la violació pel marit, la mutilació genital femenina i altres pràctiques tradicionals nocives per a la dona, els actes de violència perpetrats per altres membres de la família i la violència relacionada amb l'explotació.
(b) La violència física, sexual i psicològica perpetrades dintre de la comunitat en general, incloent-hi la violació, l'abús sexual, l'assetjament i la intimidació sexuals en el treball, en les institucions educatives i en altres llocs, el tràfic de dones i la prostitució forçada.
(c) La violència física, sexual i psicològica perpetrada o tolerada per l'Estat, sigui on sigui que succeeixi.

Relatora Especial sobre la violència contra la dona

[modifica]

Com a conseqüència de la declaració de 4 de març de 1994, la Comissió de Drets Humans va aprovar la resolució 1994/45,[11] en què va decidir nomenar Radhika Coomaraswamy com la seva primera Relatora Especial de les Nacions Unides sobre la violència contra la dona, les seves causes i conseqüències. La Relatora Especial té el mandat de recopilar i analitzar les dades dels governs, òrgans dels tractats, organismes especialitzats, organitzacions no governamentals i altres parts interessades, i de respondre eficaçment a aquesta informació. A més, també té un paper en la formulació de recomanacions a nivell internacional, nacional i regional, així com en la coordinació amb altres relators especials, representants especials, grups de treball i experts independents de la Comissió de Drets Humans.[12]

El 18 de juny de 2009, el Consell de Drets Humans va nomenar a Rashida Manjoo com a la tercera titular, després d'arribar a la fi el mandat de la seva predecessora, la Dra. Yakin Ertürk.[13]

Problemes

[modifica]

Molts defensors dels drets de les dones com a drets humans han expressat la seva preocupació que gran part del terreny guanyat per la declaració s'ha vist amenaçat per l'aparició de forces conservadores dins de la comunitat internacional.[14] El març de 2003, durant una reunió de la Comissió de l'ONU de la condició de la dona, el delegat de l'Iran es va oposar a la inclusió d'un paràgraf que demanava als governs “condemnar la violència contra la dona i abstenir-se d'invocar cap costum, tradició o consideració religiosa per eludir la seva obligació de procurar eliminar-la, tal com s'estableix en la Declaració sobre l'eliminació de la violència contra la dona”. Els representants d'Egipte, Pakistan, Sudan i EUA també van plantejar objeccions, el que significà el primer fracàs diplomàtic d'aquesta Comissió.[15]

Campanyes

[modifica]

Cada any, el dia internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones marca l'inici de “16 Dies d'activisme contra la violència de gènere”.[16][17][18][19] Organitzacions de drets humans i altres grups s'uneixen per parlar en contra de la violència de gènere i per a promoure els drets i principis de la declaració.

El 10 d'abril de 2009, Amnistia Internacional va dur a terme una manifestació a Narayanghat, Nepal, per a posar en relleu la difícil situació dels activistes pels drets de les dones, després que l'estat nepalès no va protegir a dues activistes dels atacs violents i, finalment, van ser assassinades.[20] Malgrat la ratificació de la declaració, Nepal va complir amb l'article 4-c que afirma la clara obligació dels Estats de:

“Procedir amb la deguda diligència per tal de prevenir, investigar i, d'acord amb la legislació nacional, castigar tot acte de violència contra la dona, tant si es tracta d'actes perpetrats per l'Estat o per particulars”.

Vegeu també

[modifica]

Referències

[modifica]
 1. «Resolucions aprovades per l'Assemblea General en la seva 48a sessió.» (en anglès). un.org. [Consulta: 1r juliol 2014].
 2. «A/RES/48/104 - Declaration on the Elimination of Violence against Women - UN Documents: Gathering a body of global agreements» (en anglès). un-documents.net. [Consulta: 1r juliol 2014]. «Recognizing the urgent need for the universal application to women of the rights and principles with regard to equality, security, liberty, integrity and dignity of all human beings»
 3. «A/RES/48/104. Declaración sobre la eliminación de la violencia contra la mujer. Official Document System of the United Nations» (en castellà). un.org. [Consulta: 1r juliol 2014]. «Reconociendo la urgente necesidad de una aplicación universal a la mujer de los derechos y principios relativos a la igualdad, seguridad, libertad, integridad y dignidad de todos los seres humanos»
 4. «Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination against Women» (en anglès). un.org. [Consulta: 1r juliol 2014].
 5. «Vienna Declaration and Programme of Action (Part II, paragraf 38)» (en anglès). refworld.org. [Consulta: 2 juliol 2014]. «38. In particular, the World Conference on Human Rights stresses the importance of working towards the elimination of violence against women in public and private life, the elimination of all forms of sexual harassment, exploitation and trafficking in women, the elimination of gender bias in the administration of justice and the eradication of any conflicts which may arise between the rights of women and the harmful effects of certain traditional or customary practices, cultural prejudices and religious extremism. The World Conference on Human Rights calls upon the General Assembly to adopt the draft declaration on violence against women and urges States to combat violence against women in accordance with its provisions. Violations of the human rights of women in situations of armed conflict are violations of the fundamental principles of international human rights and humanitarian law. All violations of this kind, including in particular murder, systematic rape, sexual slavery, and forced pregnancy, require a particularly effective response.»
 6. «Declaración y Programa de Acción de Viena (Parte II, párrafo 38)» (en castellà). refworld.org. [Consulta: 2 juliol 2014]. «38. La Conferencia Mundial de Derechos Humanos subraya en especial la importancia de la labor destinada a eliminar la violencia contra la mujer en la vida pública y privada, a eliminar todas las formas de acoso sexual, la explotación y la trata de mujeres, a eliminar los prejuicios sexistas en la administración de la justicia y a erradicar cualesquiera conflictos que puedan surgir entre los derechos de la mujer y las consecuencias perjudiciales de ciertas prácticas tradicionales o costumbres, de prejuicios culturales y del extremismo religioso. La Conferencia pide a la Asamblea General que apruebe el proyecto de declaración sobre la eliminación de la violencia contra la mujer e insta a los Estados a que combatan la violencia contra la mujer de conformidad con las disposiciones de la declaración. Las violaciones de los derechos humanos de la mujer en situaciones de conflicto armado constituyen violaciones de los principios fundamentales de los derechos humanos y el derecho humanitario internacionales. Todos los delitos de ese tipo, en particular los asesinatos, las violaciones sistemáticas, la esclavitud sexual y los embarazos forzados, requieren una respuesta especialmente eficaz.»
 7. «UNECE Gender Statistics: About Violence Against Women» (en anglès). unece.org. [Consulta: 3 juliol 2014].
 8. «Ending Impunity for Violence Against Women and Girls» (en anglès). United Nations Department of Public Information, Març 2007. [Consulta: 2 juliol 2014].
 9. «Secretary-General, in International Women's Day message, sys promotion and protection of women's rights central to work of United Nations» (en anglès). un.org, 08-03-2010. [Consulta: 2 juliol 2014].
 10. «Violència contra les dones (informació bàsica)». Universitat Autònoma de Barcelona (uab.cat). [Consulta: 2 juliol 2014].
 11. «1994/45. Question of integrating the rights of women into the human rights mechanisms of the United Nations and the elimination of violence against women» (en anglès). ohchr.org. [Consulta: 3 juliol 2014].
 12. «Relatora Especial sobre la violencia contra la mujer, sus causas y consecuencias» (en castellà). ohchr.org. [Consulta: 2 juliol 2014].
 13. «Prof. Yakın Ertürk, Relatora Especial de NNUU sobre la Violencia contra la Mujer» (en castellà). ohchr.org. [Consulta: 2 juliol 2014].
 14. Reilly, Niamh. «Violence Against Women» (en anglès). awid.org, 12-02-2008. Arxivat de l'original el 2014-07-14. [Consulta: 2 juliol 2014].
 15. Freeburg, Emily «U.N. Pact Sinks on Issue of Violence Against Women» (en anglès). W·e·news (Womensenews.org). Women's eNews Inc, 24-04-2003 [Consulta: 2 juliol 2014].
 16. «16 Días de activismo contra la violencia de género» (en castellà). unwomen.org. [Consulta: 3 juliol 2014].
 17. «16 dies d'Activisme contra la Violència vers les Dones». laindependent.cat, 21-11-2011 [Consulta: 3 juliol 2014].
 18. «16 dies d'activisme a la xarxa contra la violència de gènere». xarxanet.org, 04-12-2012 [Consulta: 3 juliol 2014].
 19. «16 dies d'Activisme contra la Violència de Gènere». Assemblea dels Drets Socials de l'Eixample, 25-11-2011. [Consulta: 3 juliol 2014].
 20. «Nepal: Two Women's rights's rightss rights's rights's rights's rights human rights activists murdered after government fails to protect them from violent attacks». amnesty.org.uk, 10-04-2009. [Consulta: 3 juliol 2013].

Enllaços externs

[modifica]