Deira (regne anglosaxó)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Territoris del nord d'Anglaterra a principis del segle VII

Deira fou un regne anglosaxó entre els segles V i VII situat al nord-est del que avui en dia és Anglaterra. Limitava amb el regne de Bernícia al nord, amb qui finalment s'uní per formar Northúmbria, amb les terres dels britons a l'oest i amb Mèrcia al sud. El mot Deira és de procedència britona, si bé no hi ha consens sobre el seu origen exacte. S'especula que podria provenir de la paraula Deifr que significa "aigües", o bé de la paraula Daru que significa "roure".

No ha quedat constància de cap informació referent a la creació del regne de Deira. No obstant això, hauria d'haver-se format després de la marxa dels romans de la zona, l'any 410 i abans de la fundació de Bernícia, l'any 500, doncs la teoria més acceptada és que aquest últim regne fou en gran part creat per colons provinents de Deira. El primer rei del qual es té informació és Ælla, que regnà entre els anys 559 o 560 i el 588. Uns anys després de la seva mort, el 604, Etelfred de Bernícia s'annexionà Deira per la força, unint tots dos regnes sota el nom de Northúmbria.

El fill d'Ælla, Edwin, s'exilià a Ànglia de l'Est sota la protecció del rei Raedwald. Etelfred exigí la mort d'Edwin i, en no acomplir-se aquesta, declarà la guerra a Raedwald. Aquest formà un exèrcit i marxà sobre Deira i, vora el riu Idle, derrotà i donà mort a Etelfred l'any 616. Edwin es convertí llavors en rei de Northúmbria i, després de sufocar les revoltes dels gal·lesos exiliats al regne de Goddodin que temps enrere havien viscut a les terres de Bernícia, emprengué una campanya militar contra el regne celta d'Elmet. Aquest fet li valgué la guerra contra Gwynedd, i Edwin fou derrotat i mort a la batalla de Hatfield Chase el 12 d'octubre de l'any 633 per un exèrcit combinat dels regnes de Gwynned i Mèrcia. Després de la derrota, Northúmbria se separà i Deira tornà a tenir autonomia sota el rei Osric, cosí d'Edwin. El seu regnat fou molt curt, ja que el 634 Osvald de Northúmbria derrotà el rei de Gwynned a la batalla de Heavenfield, i fou coronat rei de Northúmbria. Després de la mort d'Oswald a la batalla de Maserfield el 642, Oswine, fill d'Osric, fou coronat rei de Deira pels volts de l'any 644, separant-se així un altre cop Northúmbria. Oswiu, germà i successor d'Oswald a Bernícia, declarà la guerra a Oswine el 651, i el 20 d'agost del mateix any, aquest fou mort a Gilling a causa d'una traïció. El control del regne passà llavors a mans d'Æthelwald, fill d'Oswald. No està clar si fou designat per Oswiu o prengué el regne en oposició a ell, però el que sí que se sap és que s'alià seguidament amb l'enemic d'Oswiu, el rei Penda de Mèrcia, i l'ajudà durant la seva conquesta de Northúmbria el 655. El 15 de novembre d'aquell any, a la batalla de Winwaed, Æthelwald retirà les seves forces i Penda fou derrotat i mort. Deira fou llavors convertit en un subregne fins a l'any 679, quan s'annexionà definitivament a Northúmbria.

Coord.: 54° 00′ N, 0° 30′ O / 54°N,0.5°O / 54; -0.5

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Deira (regne anglosaxó) Modifica l'enllaç a Wikidata