Demetri II d'Abkhàzia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaDemetri II d'Abkhàzia
Nom original(ka) დემეტრე II Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement825 Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle IX Modifica el valor a Wikidata
King of Abkhazia (en) Tradueix
855 – 864
← Teodosi II d'AbkhàziaJordi I d'Abkhàzia →
King of Abkhazia (en) Tradueix
836 – 872
← Teodosi II d'AbkhàziaJordi I d'Abkhàzia → Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciógovernant Modifica el valor a Wikidata
Família
PareLleó II d'Abkhàzia Modifica el valor a Wikidata

Demetri II d'Abkhàzia (en georgià დიმიტრი, Dimitri II) fou un rei d'Abkhàzia de la dinastia dels Antxabàdzides que va regnar del 836/837 al 871/872 segons Cyril Toumanoff o del 855 al 864 segons la hipòtesi de Christian Settipani.

El Divan dels reis d'Abkhàzia indica que era fill de Lleó II d'Abkhàzia i li atribueix un regnat de 36 anys, massa llarg per entrar sense problemes en la cronologia global dels reis d'Abkhàzia. Christian Settipani emet la hipòtesi que aquest regnat es divideix de fet en dos períodes: 29 anys com a pretendent contra el seu germà Teodosi II d'Abkhàzia i 9 anys (855-864) com a rei efectiu. L'autor del Divan dels reis d'Abkhàzia, l'objectiu del qual era proclamar la legitimitat de Bagrat III l'unificador de Geòrgia, el descendent directe de Demetri II, hauria lògicament amagat aquesta situació.

La Cronica georgiana només esmenta incidentalment a Demetri II, del que diu que era fill de Lleó (II) i germà de Teodosi i que va tenir com a successor al seu germà Jordi I d'Abkhàzia. Demetri II va deixar dos fills, Tinin, eristav a Txikha mort vers 871/877, i Bagrat I d'Abkhàzia.

Bibliografia[modifica]

  • Cyrille Toumanoff, Les dynasties de la Caucasie chrétienne de l'Antiquité jusqu'au XIXe siècle : Tables généalogiques et chronologiques, Rome, 1990
  • Christian Settipani, Continuité des élites à Byzance durant les siècles obscurs. Les princes caucasiens et l'Empire du VIe au IXe siècle, Paris, de Boccard, 2006, 634 pàgs. (ISBN 978-2-7018-0226-8),