Demetri Paleòleg (fill d'Andrònic II)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaDemetri Paleòleg
Nom original(el) Δημήτριος Παλαιολόγος Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementc. 1295 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Constantinoble Modifica el valor a Wikidata
MortDesprés de 1343 Modifica el valor a Wikidata
Dèspota
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióil·luminador, governador, teòleg, militar Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsIrene Paleologina Modifica el valor a Wikidata
ParesAndrònic II Paleòleg Modifica el valor a Wikidata  i Irene de Montferrat Modifica el valor a Wikidata
GermansJoan Paleòleg, Miquel IX Paleòleg, Teodor I de Montferrat, Simonida, Asporça Hatun i Bartolomeu Paleòleg Modifica el valor a Wikidata

Demetri Àngel Ducas Paleòleg (grec: Δημήτριος Ἄγγελος Δούκας Παλαιολόγος, Dimítrios Ànguelos Dukas Paleologos; nascut cap al 1297 i mort després del 1343) fou un dels fills de l'emperador romà d'Orient Andrònic II Paleòleg (r. 1282-1328) i la seva segona muller, Irene de Montferrat.

Nascut cap al 1297, Demetri era el fill petit d'Andrònic II. Quan tenia uns set anys, fou enviat a la cort del rei de Sèrbia, Esteve Milutin, amb vista a esdevenir-ne el successor. Tanmateix, ben aviat tornà a Constantinoble. El 1306 fou nomenat dèspota, la major dignitat per sota de l'emperador. El 1311 hi hagué una temptativa infructuosa de casar un fill d'Andrònic II, possiblement Demetri, amb una filla del rei d'Aragó, Jaume II el Just.[1]

En la guerra civil romana d'Orient del 1321-1327, Demetri feu costat al seu pare contra el seu nebot, Andrònic III Paleòleg. El 1327 i 1328, en la fase final del conflicte, fou governador de Tessalònica. Fou obligat a fugir a Sèrbia, mentre que Andrònic III feu presoners la seva muller i els seus fills, però Demetri tornà a Constantinoble una vegada consumada la victòria d'Andrònic III. Fou acusat de conspirar contra el seu nebot el 1336/37, però Andrònic III li retirà els càrrecs. El 1343 desapareix de les fonts.

Demetri també era un expert teòleg i miniaturista. No es coneix amb certesa el nom de la seva muller, però possiblement era Teodora Comnena. Tingueren una filla, la futura emperadriu Irene, i com a mínim un altre fill de nom desconegut.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]