Demolició

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Demolició de l'Old Myer Building, Perth (Austràlia)

La demolició és el contrari de construcció, i és un concepte que es refereix a la destrucció d'edificis i altres estructures. L'edifici més alt demolit va ser el Singer Building de 47 plantes de la Ciutat de Nova York que va ser construït el 1908 i va ser demolit el 1967-1968 per ser reemplaçat per l'One Liberty Plaza.

Per a la majoria d'edificis, com les cases, que només tenen dues o tres plantes d'altura, la demolició és un procés més simple. L'edifici es fa caure manualment o bé mecànicament usant material hidràulic: plataformes de treball elevades, grues, excavadores o buldòzers.

Els edificis més grans poden requerir l'ús d'una bola de demolició, un pes pesant suspès d'un cable que és balancejat per una grua cap a la façana dels edificis. Les boles de demolició són especialment efectives contra la maçoneria però són més difícils de controlar. Els mètodes nous usen cisalles hidràuliques rotacionals i matxucadores de pedres silencioses junt amb excavadores per tallar o travessar fusta, acer i formigó. L'ús de cisalles és especialment comú quan el tall amb bufador seria perillós i poc aconsellable.

Implosió d'edificis[modifica | modifica el codi]

Els edificis i xemeneies altes, i cada vegada més algunes estructures menors, poden ser destruïdes per implosió d'edificis usant explosius. Que un edifici faci implosió és molt ràpid —l'ensorrament per si mateix només triga uns quants segons— i un expert pot assegurar que l'edifici cau dins del seu propi perímetre, per no danyar les estructures properes. Això és essencial per a estructures altes en àrees densament urbanitzades. El perill més gran és el vol de runa que pot matar espectadors si es prepara incorrectament. Encara més perillós és l'error parcial d'un intent d'implosió. Quan un edifici no s'esfondra completament, l'estructura pot ser inestable, inclinant-se en un angle perillós i estar farcida amb explosius per detonar però encara en perfecte estat, fent difícil i insegur l'acostament dels treballadors.

Es triga diverses setmanes a preparar un edifici per a una implosió. Tots els objectes de valor, com ara cables de coure, es treuen de l'edifici. Alguns materials s'han d'eliminar, com ara el vidre, que pot formar projectils mortífers, i l'aïllament, que pot escampar-se per una àmplia àrea. Algunes columnes seleccionades són perforades i als forats s'hi col·loca nitroglicerina i Tnt. Les columnes i murs menors s'emboliquen amb una corda de detonació. L'objectiu és usar la mínima quantitat d'explosiu possible; només unes quantes plantes s'armen amb explosius. Les àrees amb explosius es cobreixen amb un plàstic ample i tancat per absorbir la runa. Molt més llarg que la demolició pròpiament és la neteja del lloc, ja que la runa es carrega en camions i es transporta a un altre lloc. La destrucció de grans edificis és cada vegada més comuna pels massius projectes d'habitatges dels anys 1960 i 1970 que es van esfondrant arreu del món. Amb 133,8 m i 204.000 metres quadrats, el J.L. Hudson Department Store and Addition és l'edifici més alt amb estructura d'acer i l'estructura més gran mai implosionada ([1]).

Mentre la implosió controlada és el mètode que el públic en general normalment pensa quan es parla de demolició, és extremadament perillosa i s'usa només com «últim recurs» quan els altres mètodes són poc pràctics o massa costosos.

Materials de demolició[modifica | modifica el codi]

Habitualment les construccions que han estat afectades per sinistres (terratrèmols, incendis, catàstrofes naturals), o que estan per ser demolides, ja que en aquest terreny, o sobre l'estructura que quedi de la demolició s'edifiqui una nova, deixen a càrrec de les empreses de demolició les obertures, ferros, reixes, pisos, escales, sostres i altres materials, que són extrets acuradament, per poder reutilitzar-los en altres construccions.  Aquests materials en general són molt valuosos, ja que van ser usats a cases molt antigues, són únics, i habitualment ja no tenen competència, no es construeixen més. Ferro forjat, pinotea, garrofer, pisos de parquet, maçoneria, obertures, columnes, masades, escales, etc. es poden trobar als locals de venda de les demolicions.

Saló de vendes d'una empresa de demolició en Alta Gràcia, Còrdova - Argentina, dins del es troben els materials extrets i restaurats, llestos per ser reutilitzats.

Tipus[modifica | modifica el codi]

Demolicions mecàniques 
Desenvolupament amb maquinària pesant: pala carregadora i pala excavadora sobre erugues, retirament de material amb camió bolquet. Les mateixes s'utilitzen per practicar demolicions a grans escales i en llocs de risc en els quals el personal no pot estar present. Les esmentades màquines són operades per personal altament qualificat, respectant les normes de seguretat i higiene corresponents.
Demolicions tradicionals 
Es treballa amb mà d'obra especialitzada, utilitzant tècniques tradicionals, a fi de conservar murs, mitjanceres i estructures, en aquest cas no s'utilitza maquinària pesant.
Demolicions en sinistres 
Es treballa sobre accidents, perills d'ensorraments i emergències edilícies.
Desarmaments 
Recuperació de cobertes parabòliques (tinglades) i desmantellament de peces que deixen de ser útils, per antiguitat, per sinistre o perquè la seva vida útil ha expirat i són rebutjats per ser tallats, desarmats i reciclats.

Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Demolició Modifica l'enllaç a Wikidata