Dendrolimus pini

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuDendrolimus pini Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Hoste
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreLepidoptera
FamíliaLasiocampidae
GènereDendrolimus
EspècieDendrolimus pini Modifica el valor a Wikidata
(Linnaeus, 1758)

Dendrolimus pini és una espècie de papallona nocturna que pertany a la família Lasiocampidae.

  • Distribució: present a tot Europa fins a la regió del llac Baïkal, fins a 1 500 m d'altitud.
  • Envergadura del mascle: de 23 a 30 mm.
  • Període de vol: de juny a setembre, una generació.
  • Hàbitat: boscos.
  • Plantes nutrícies: Pinus i Abies.

Com totes les espècies de papallones, aquest lasiocàmpid està retrocedint; abans havia estat considerat nociu per les plantacions de pi.

L'entomòleg francès J. Macquart el va descriure el 1851[1] com segueix: "les erugues es desclouen durant l'agost, es propaguen pel fullatge i el roseguen fins al novembre. Així, arribades a la meitat del seu desenvolupament, es retiren sota la molsa als peus dels arbres. En arribar la primavera retornen als pins i comencen els seus estralls fins al juny, quan filen un capoll molt sòlid i passen a la fase de pupa".

J. Macquart també les va descriure com els insectes més "perillosos" per les coníferes. Segons ell, l'eruga podia devastar boscos sencers: "Aquesta espècie s'estén a vegades fins al punt que exerceix una immensa devastació i que requereix els mitjans més forts per a la seva destrucció. A Alemanya, arriben a cremar grans àrees per salvar boscos sencers".

Galeria[modifica]

Referències[modifica]

  1. Arbres et arbrisseaux d'Europe et leurs insectes, par J. Macquart, Membre résident dans les Mémoires de la Société des sciences de l'agriculture et des arts de Lille, 1851 (page 201)
  • P.C. Rougeot, P. Viette, Guide des papillons nocturnes d'Europe et d'Afrique du Nord, Delachaux et Niestlé, Lausanne 1978.
  • Collectif d'entomologistes amateurs. Delachaux et Niestlé. Guide des papillons nocturnes de France (en francès), 2007, p. 288. ISBN 978-2-603-01429-5. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Dendrolimus pini