Dengfeng

Infotaula de geografia físicaDengfeng
Fotomuntatge
Imatge
TipusCiutat-comtat Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaZhengzhou (RP Xina), Henan (República de la Xina) (en) Tradueix i Henan Prefecture (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 34° 27′ 37″ N, 113° 01′ 41″ E / 34.46031°N,113.02803°E / 34.46031; 113.02803
Dades i xifres
Altitud2.400 m Modifica el valor a Wikidata
Superfície1.216,83 km² Modifica el valor a Wikidata
Patrimoni de la Humanitat  
Tipus  → Àsia-Oceania insular
Data?

Lloc webdengfeng.gov.cn Modifica el valor a Wikidata

Dengféng (xinès: 登封, pinyin: Dēngfēng; pinyin postal: Tengfeng) és una ciutat comtat a Zhengzhou, província de Henan, a la Xina. En l'antiguitat se la coneixia com a Yangcheng (xinès tradicional: 陽城, xinès simplificat: 阳城, pinyin: Yángchéng).

Situació[modifica]

Dengfeng cobreix una àrea de 1.220 km² i té una població de 630.000 habitants.[1]

A la província de Henan, prop de la ciutat de Dengfeng, s'alça a 1.500 metres d'altura la muntanya Songshang, considerada la més sagrada de la Xina. Als seus peus s'estenen, disseminats en una superfície de 40 km², vuit conjunts d'edificacions que comprenen: les tres portes Que Han, vestigis dels edificis religiosos més antics de l'estat xinès, diversos temples, la plataforma del rellotge de sol de Zhougong i l'observatori de Dengfeng. Aquestes edificacions, construïdes al llarg de nou dinasties, expressen de diferents maneres la percepció del centre del cel i de la terra, i també el poder de la muntanya com a centre de devoció religiosa.[2] Això va donar lloc a l'expressió poètica derivada de la literatura xinesa de ser el "centre del cel i de la terra" de l'espiritualitat.

Història[modifica]

La primera capital de la dinastia Xia, Yangcheng, va ser construïda a l'oest del municipi de Gaocheng, a la riba del riu Yin i sota la sagrada muntanya Song.

El famós monestir Shaolin, origen tradicional del Zen, es troba a Dengfeng.

Llocs d'interès[modifica]

Els monuments històrics de Dengfeng constitueixen alguns dels millors exemples d'edificis antics dedicats a activitats de caràcter ritual, científic, tecnològic i educatiu.

L'any 2010 la Unesco va inscriure molts dels llocs més famosos de Dengfeng en la seva llista de Patrimoni de la Humanitat amb el nom de Monuments històrics de Dengfeng a la "Ciutat del cel i de la terra".[3] El lloc nomenat com Patrimoni de la Humanitat inclou diverses portes històriques, temples (incloent el temple de Shaolin), una acadèmia confuciana i l'observatori de Gaocheng:[2]

Galeria d'imatges[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]